Az Orbán-kormány szerint Matteo Salvini bukása ad magyarázatot arra, hogy miért hosszabbította meg a bevándorlási válsághelyzetet

2019. szeptember 6., 08:38

Szerző:

Noha hosszú ideje nem érkeznek jelentős számban menekültek és bevándorlók a magyar határra, idén szeptemberben ismét fél évre meghosszabbította a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A kormány ezt már két-két és fél éve folyamatosan úgy hosszabbítja meg, hogy a törvény szerinti követelményei a válsághelyzetnek nem állnak fenn, ezért fontos, hogy mégis milyen indok alapján teszi ezt a Belügyminisztérium.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye már-már tapsot érdemlő indokról ír:

„A magyar kormány az olasz kormánycsere miatt figyelemmel követi az Afrika és Olaszország közötti migrációs útvonal alakulását is, mert félő, hogy ha az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket, és akkor még súlyosabb migrációs válság lesz Európában.”

Mint ismert, épp szeptemberre oldotta meg az olasz kormányválságot az Öt Csillag Mozgalom azzal, hogy felmondta koalícióját a populista bevándorlásellenes Matteo Salvini pártjával, a Ligával. Salvini korábban belügyminiszteri jogkörével élve – sokszor azon túlterjeszkedve – akadályozta tengerből kimentett menekültekkel kikötni akaró hajókat az olasz partokon.

A nagyobbik kormánypárt a koalíció felbontását követően a balközéphez tartozó Demokrata Párttal kötött megállapodást a közös kormányzásról.

A magyar kormány tehát azt követően tart újabb bevándorlóktól, hogy Orbán Viktor "harcostársa", Salvini kiesett a hatalomból.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes határszemlén Röszkénél 2019. május 2-án.
Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Megjegyeznénk, az "olasz útvonalon" érkező illegális bevándorlók és menekültek nem magyarországi kitérővel próbálnak Németországba, Franciaországba, mint főbb célországokba jutni. Nem mellesleg épp Salvini volt az, aki a bevándorlók elosztását szorgalmazta az EU tagállamai között, ami ellentétes a magyar kormány eddig képviselt érdekeivel.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet egyébként speciális jogköröket teremt a tranzitzónában. Többek között az ott tartózkodó 18 év alattiakat nem szállítják át gyermekotthonokba, hanem a kerítés ölelésében kell várakozniuk, amíg elbírálják családjuk menekültkérelmét. A tranzitzónában legutóbb 99 gyerek tartózkodott Röszke mellett.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.