Több tízezrek vonulhatnak fel ma a Budapest Pride-on

Történelmet akarnak írni. Forgalomkorlátozásra kell számítani.

2021. július 24., 06:17

Szerző:

Történelmet írhatnak szombaton a Budapest Pride szervezői, mintegy harmincezer felvonulóra számítanak. A felvonulás a délután két órakor kezdődik, a Madách térről indul és a Tabánban ér véget. A felvonulás idején forgalomkorlátozásokra kell számítani. A szervezők mintegy kétszáz önkéntessel dolgoztak együtt, és a legváratlanabb helyzetekre is fel vannak készülve. Ez lesz a huszonhatodik Budapest Pride.

A Budapest Pride Felvonulás 2018 óta kordonok nélkül zajlik. Most is így lesz. A sokak szerint melegellenesnek tartott  gyermekvédelmi törvény (pedofiltörvény) margójára az utóbbi hetekben megsokszorozódtak a támadások az LMBT-közösség ellen. A szervezők mégsem tartanak attól, hogy a nyilvánosságra hozott útvonalon radikális tüntetők törtnek rá a tömegre. 

„Néhány tucat, egyébként a felvonulásokon rendszeresen jelen lévő tüntetőkkel számolunk” – mondta az egyik szervező pénteken a 168-nak, hozzátette: 2018-tól jelentek meg újra Budaházyék és a többi szélsőjobboldali tüntető a programjaikon. Kiemelte: a magyar kormány melegellenes intézkedései bátorítónak tűnhetnek, szerinte kevés embert tudnak mozgósítani a tüntetők. „Legutóbb a Háttér Társaság üres irodája előtt tüntettek, és 500 emberrel számoltak, de csak 50-en mentek el” – példázott a Radványi Viktória.

Mint írtuk, a Pride teljes útvonala hetek óta ismert. Szombaton 14:00-kor a Madách térről indulnak el, és karneváli hangulatban tüntetnek egészen a Tabánig. A pontos útvonal: Madách tér – Astoria – Kálvin tér – Fővám tér - Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Tabán. A felvonulás idején forgalomkorlátozásokra kell számítani, ezzel kapcsolatban bővebb információt itt olvashat. A Budapest Pride-on a 168 is ott lesz, tudósítunk az eseményről.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy a kormánypárti politikusok nem fognak elmenni a Pride-re, mert „nincs metszet” közöttük. A minisztert arra is próbált utalni, hogy a Fideszben nincsenek melegek, ekkor az újságírók kinevették. Mint ismert, idén februárban bukott le egy brüsszeli szexorgián a fideszes EP-képviselő, Szájer József, akinek a táskájában drogot is találtak a brüsszeli rendőrök, amik rajtakapták őket.

(Kiemelt kép: Pride-felvonulók a Lánchídnál. Fotó: 168.hu Archív)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.