Több mint 40 ezren várakoznak valamilyen műtétre

Magyarország még sosem állt  ilyen rosszul az egészségügyi várólisták tekintetében, a koronavírus járvány alatt felhalmozódott az ellátatlan betegek száma. A pandémia előtti érték duplája a várakozó betegek száma.

2023. április 11., 13:27

Szerző:

Egészségügyi várólistán közel 40 ezren várnak valamilyen műtétre közölte a  Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a Napi.hu megkeresésére. Bizonyos műtéti beavatkozások tekintében szabályozza  törvény a kötelező várólistát, melyen 39751 beteg várakozik, de van egy másik lista is, melyen további 6000 beteg vár ellátásra egészségügyi intézmények kapacitás hiánya miatt. A legtöbben szürkehályog, térdprotézis, és csípőprotézis műtétre várnak.

A NEAK 2021-2022 között 14 milliárdot fordítottak várólista csökkentésre, de a várólista csökkentő program nem aratott sikert, sőt rengeteg panasz érkezetett  a várólistákkal és a járóbeteg-ellátással kapcsolatban is. A változást abban várja a NEAK, hogy februárban visszaállították a kórházakban és a járóbeteg szakrendelőkben is teljesítmény alapú finanszírozást.

(Kiemelt képünk: Váróterem a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 125 millió forintból felújított sürgősségi betegellátó osztályán az avatás napján, 2018. március 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás)

Tegnap 16:38

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.