A csőd szélére kerültek a magyar nagyvárosok

Az elvonások mellett az energiaár emelkedése is nehezíti a helyzetet.

2022. január 4., 09:30

Szerző:

Összességében több tízmilliárdos hiánnyal számolhat a huszonhárom megyei jogú város a kormányzati elvonások és a növekvő energiaárak miatt 2022-ben, írja a Népszava. A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) ugyan megpróbálta pontosan összesíteni a városokat érintő hiányt, azonban Szita Károly elnök, Kaposvár fideszes polgármestere szerint a települések nem azonos szempontrendszere miatt egzakt eredmény nem született.

Az viszont biztos, hogy a települések ebben az évben sem jutnak hozzá az iparűzési adóból származó bevételeik feléhez, ugyanis a kis és közepes vállalkozások ilyen jellegű befizetéseit a korábbi két százalék helyett továbbra is egy százalékban maximalizálta az állam. Tovább nehezíti a helyzetet az energiaárak emelkedése, valamint hogy a városoknak ki kell gazdálkodniuk a garantált bérminimum és a minimálbér megemelkedett összegének járulékait is, írja a Napi.hu.

A miskolci városvezetés szerint a kiesés nagyjából 3,2 milliárd forintra tehető náluk, az energiaárak emelkedésével együtt összesen nagyjából 6 milliárdos veszteséggel kezdik 2022-t. Szombathelyen az iparűzési adó elvonása egymilliárd, a gazdasági visszaesésből adódó iparűzésiadó-csökkenés 1,5 milliárd forint lesz 2022-ben, és további közel egymilliárdot visz el az energiaárak emelése, a gyermekétkeztetés költsége, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése együtt.

Eger korábban sikeresen meg tudta hosszabbítani az energiaellátásról szóló szerződését, így itt „csak” 70 milliós lesz az áremelkedés, de az adóbevételek elmaradása és az egyéb kiesés több mint kétmilliárdos hiányt jelent a hevesi megyeszékhelynek. Ennek oka, hogy a város adózóinak több, mint 90 százaléka a turisztikából, vendéglátásból élő kis és közepes vállalkozás.

(Kiemelt képünk illusztráció: Felső tagozatos diákok és gimnazisták érkeznek a jelenléti oktatás első napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskolába Nyíregyházán 2021. május 10-én. Fotó: MTI | Balázs Attila)