Magyar Orvosi Kamara: több ezer orvos kész beadni a felmondását

A Magyar Orvosi Kamara szerint az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag elfogadása előtt a kormányzat nem vette figyelembe az orvosok észrevételeit. Itt a válasz.

2022. december 8., 13:06

Szerző:

Jövő év elejére összehívja a rendkívüli országos küldöttgyűlését a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután három nap alatt mintegy 8 ezer orvos reagált a gyors felmérésükre – mondta a Népszavának Álmos Péter, a köztestület alelnöke. Ezen a fórumon születhet döntés arról, hogy milyen tiltakozó akciót támogat az orvostársadalom válaszul arra, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag elfogadása előtt a kormányzat nem vette figyelembe észrevételeiket.

4500 orvos kész felállni

Mint írják:  4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, és 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt. A válaszoló orvosok mintegy harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik.

Álmos Péter hozzátette: „ha azt nézzük, hogy most Szlovákiában 2100 orvos a letétbe helyezett felmondásával megfelelő körülményeket tudott kiharcolni, akkor a hazai 4500 orvos szándéka is – úgy gondoljuk – erős érv.”

A köztestület alelnöke a Népszavának azt mondta: „arra fogjuk kérni a köztársasági elnököt, küldje vissza megfontolásra a jogalkotóknak, hogy egy olyan törvény születhessen, amely mögött van szakmai konszenzus.”

Mindvégig, ahol lehetett, próbáltuk véleménynyilvánítással, tárgyalással elérni azt, hogy egy olyan javaslat menjen át, amit a szakma, az orvostársadalom is tud támogatni, életképesnek tart – mondta Álmos Péter. Hozzátette: „a legnagyobb probléma, hogy az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárítanak olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot. Például, ha egy orvost a törvényben leírt módon elvezényelhetnek, mi lesz azokkal a betegekkel, akiket addig ő gondozott? A kamara szerint ez nem oldja meg a szakemberhiányt, hiszen ma már szinte minden szakma hiányszakma. Mi azt is szeretnénk, hogy ahol nem biztosítható a minőségi ellátás, azokat a szolgáltatási helyeket ne tartsuk fenn tovább. Problémát láttunk abban is, hogy úgy vezetnék be az orvosi munka minőségértékelését, hogy az ahhoz kötődő premizálásra nincs a rendszerben plusz forrás.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)