Több bíróságot kizártak a büntetőügyből, amit Czeglédy Csaba indított a vele szemben eljáró ügyész ellen

2019. január 31., 12:24

Szerző:

Czeglédy Csaba októberben pótmagánvádat terjesztett elő hivatali visszaélés miatt Szanka Ferenc ellen, aki csoportvezető ügyészként vesz részt az ellene folyó büntetőeljárásban. A szocialista politikus-jogász szerint ugyanis Szanka a bíróság előtt elhallgatott, illetve elferdített releváns információkat, az ügyészség ezért hosszabbította meg szeptember elején előzetes letartóztatását. Több bíróságot is kizártak az ügyben az elfogultság lehetősége miatt – tudta meg a hvg.hu.

Szanka Ferenc a Csongrád Megyei Főügyészségen dolgozik, az ellene folyó büntetőügyben aggályos, hogy nem tudnak elfogulatlanul eljárni azok a bíróságok, amelyekkel ügyészként kapcsolatba kerül. Az ítélőtábla a pótmagánvádas ügyben eddig eljáró Szegedi Járásbíróságot, valamint a hierarchiában eggyel feljebb található Szegedi Törvényszéket is kizárta a büntetőügyből. 

A portál úgy értesült Czeglédy védőjétől, hogy a Szolnoki Járásbíróságot jelölték ki, ez fogja lefolytatni a hivatali visszaélés miatt indított pótmagánvádas eljárást az ügyész ellen.

A szegedi, a hódmezővásárhelyi, a szentesi és a makói bíróság büntető szakos bírái mind elfogultságot jelentettek be. Mivel a másodfokon eljáró található Szegedi Törvényszéket is elfogultnak minősítették, egyetlen illetékességi körébe tartozó járásbíróság sem viheti az ügyet.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A jelenleg házi őrizetben lévő Czeglédy ellen még mindig nem emeltek vádat, 2017 nyara óta ült előzetes letartóztatásban. Ellene bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött „bűnszervezet”, a Humán Operátor Zrt. 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy nem fizette szabályszerűen az áfát és az szja-t. 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.