Tizenöten felmondtak egy budapesti gimnáziumban

Még a portás is felmondott az igazgató kinevezése miatt. A végzősök nem tudják, hogyan érettségiznek, mert vannak fakultációk, amelyek még el sem indultak. Órák is elmaradtak a tanárhiány miatt.

2018. október 18., 15:00

Szerző: Bíró Veronika

Tömegesen mondtak fel a dolgozók nyáron a Budapest IX. kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban. Információink szerint a korábbi igazgató, Kormos László újbóli igazgató kinevezését nem támogatta a gimnázium tantestülete, ennek ellenére megkapta ötéves vezetői megbízását.

Az igazgatóválasztás olyan konfliktushelyzetet teremtett az iskolában, hogy

a tanári kar jelentős része felmondott. Összesen 15-en adták be felmondásukat szeptember elejéig, 12 tanár, egy óraadó, egy iskolatitkár, de még a portás is felmondott.

Egy pedagógus tudomásunk szerint nem emiatt.

Információink szerint a gimnáziumi tanári kar nem támogatta Kormos László újbóli kinevezését, az általános iskolai munkaközösség viszont igen. Az igazgató 2013 szeptembere óta áll az intézmény élén, idén augusztus közepén kapta megbízását az újabb ötéves ciklusra. Egyedüli pályázó volt.

Szandavári Balázs, a gimnázium egyik felmondott alkalmazottja pedagógiai asszisztensként, informatikai óraadó tanárként és rendszergazdaként dolgozott az intézményben, augusztus elején hagyta ott az intézményt. Elmondása szerint tavaly tavasszal éleződött ki a gimnázium tagintézmény-vezetője és az iskola igazgatója közötti konfliktus, a tanárok úgy érzékelték, hogy Kormos László elégedetlen az iskola vezetésével, és tagintézmény-vezetőt akar cserélni. Ez a konfliktus, valamint a tény, hogy nem támogatták az igazgató kinevezését, a gimnáziumi tanárok napi munkájára is hatással volt. 

A felmondások miatt kialakult tanárhiány igen komoly problémát okoz az intézményben, és az érettségizőket is érinti. A végzős diákok jelenleg nincsenek tisztában azzal, hogyan fognak leérettségizni, mert egyes fakultációk el sem indultak, csoportbontás sem történt még meg mindenhol. A történelem kötelező érettségi tantárgy, ennek ellenére a végzős osztályban eddig csak néhány órát tartottak meg, a történelemtanár ugyanis többször volt betegszabadságon, helyettesítését pedig nem oldották meg. Informatika tanár még mindig nincsen.

Jelenleg belső ellenőrzés folyik az iskolában.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.