Tizenhét párásítót azonnal kivontak a forgalomból, mert mérgezést okozhatnak

Az irritált szemtől kezdve tüdővérzést is okozhatnak.

2021. október 10., 12:17

Szerző:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) első alkalommal ellenőriztette a légnedvesítők és aromadiffúzorok biztonságosságát. A vizsgálat szerint a húsz párásítóból mindössze három termék felelt meg a szerkezeti és villamossági követelményeknek – írta a Kormány honlapján.

A vizsgált gépek többségével az volt a probléma, hogy a készülékek tartályában rendszeres tisztítás és vízcsere nélkül penészgombák szaporodhatnak el. Spóráik a párologtatott vízzel együtt a levegőbe juthatnak. A fertőzési, mérgezési kockázatok sokféle tünet kialakulásához vezetnek. Ezek lehetnek enyhébbek (pl. irritált szem, orrfolyás, köhögés), de akár nagyon kellemetlenek, egészen komolyak is (fejfájás, izomgörcs, esetenként akár tüdővérzés).

A vizsgált termékek közül mindössze egyetlen ultrahangos párásító bírt antibakteriális tulajdonsággal, amely megakadályozza a vízben lévő baktériumok elszaporodását. A rendben lévőnek talált háromból fennmaradó két légnedvesítő elsősorban nedvszívó felületről, ventilátorral párologtatott. A termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon megtalálható.

(Kiemelt képünk illusztráció. forrás: shutterstock/ BOKEH STOCK)

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.