Titkosították a Játékszín privatizációjának aktáját

Lévai Anikóval nyitott a magánosított Játékszín: az új tulajdonos, Németh Kristóf kísérte be a miniszterelnök feleségét a nézőtérre. A színházi szakmában sokan mondják: Lévai Anikónak komoly szerepe lehetett abban, hogy a Barátok közt tévésorozat színésze három társával áron alul megvehesse a Teréz körúti színházat. Németh Kristóf pedig már a bezárt Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdióját is megvásárolná. Ezt ő maga mondta a 168 Órának. A lap e heti számának feltáró cikkéből az is kiderül, milyen vagyonhoz jutottak pár millióért Németh Kristófék.

2012. november 7., 09:23

Mint ismert, a Játékszín állami támogatását előbb elvonták, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 3,1 millió forintért – pályáztatás nélkül – értékesítette. Becslések szerint a színház körülbelül 100 millió forintot érhet. A 168 Óra szerette volna megismerni az adásvétel körülményeit. Munkatársunk, Sándor Zsuzsanna kérte az MNV-t, hadd tekintsen bele a Játékszín vagyonfelmérésének a jegyzőkönyveibe. A vagyonkezelő válasza már a hetilap lapzártája után érkezett, ezért most itt közöljük először. Azt írták: „A vagyonértékelést nem áll módunkban rendelkezésre bocsátani, mert a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Sokan úgy vélik, a Játékszínt valójában politikai okok miatt adták el. Az előző direktor, Balázsovits Lajos sosem titkolta balliberális világnézetét. Szorosan kötődik például a Bibó István Közéleti Társasághoz, amely konferenciákat rendezhetett a Játékszínben. Az idei februári rendezvényükön Paul Lendvai, Békesi László, Magyar Bálint és Grecsó Krisztián elemezték: miként rombolta le a Fidesz a jogállamot és a demokráciát.

A Játékszín új ügyvezető igazgatója, Németh Kristóf ugyanakkor nyáron részt vett Tusnádfürdőn, a jobboldali szellemi körök találkozóján, ahol a kulturális programok házigazdája volt. Az eseményen megjelent a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is.

Minderről részletesen olvashatnak a 168 Óra e heti számában!

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.