Tiborcz István fénye a határon túl is ragyog, Szlovákiában terjeszkednek az Elios-közeli cégek

Az Elios a magyarországihoz hasonló módszerekkel nyerhetett a közvilágítási tendereken.

2018. augusztus 8., 08:01

Szerző:

Szlovákiában is üzletelnek a korábban Tiborcz Istvánhoz - Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez - kötödő Elios Zrt.-hez közeli cégek – írja a hvg.huThe Slovak Spectator híre alapján. A szlovák hírportál szerint négy vállalat is van Szlovákiában, amely a vezetőin vagy a pénzügyein keresztül Tiborcz egykori cégéhez kötődik, közülük néhány pedig hasonló módon nyert el közvilágítási pályázatokat, mint amilyeneket Magyarországon vizsgál az EU csalás elleni hivatala (OLAF). Utóbbi ügyben egyébként már zajlik a nyomozás, ennek ellenére a kormányfő az üzleti életben továbbra is hasít.

Tiborcz István
Fotó: Youtube

Az üzlet akkor indulhatott el, amikor 2015-ben meghirdette az akkor Robert Fico vezette szlovák kormány a települések közvilágítását modernizáló programot. Ekkor alakult meg az Elios Slovakia nevű cég, a kisebbségi tulajdonosai között egy olyan, Magyarországon bejegyzett vállalkozással, a U Lighttal, amely sok olyan tenderen indult el, amelyen az Elios nyert, csak épp drágább ajánlatot adott. De létrehozták a Grep Slovakia nevű céget is Komárom szlovák oldalán – ennek a tulajdonosa a magyar Grep, amely néha az Elios riválisa, néha partnere volt.

A portál szerint a módszer hasonló volt, mint ami miatt a magyar ügyben nyomoz az OLAF: a pályázat kiírása után, a módosításkor írták át úgy a technikai követelményeket, hogy azoknak csak a végső győztes, vagy a nála drágábban pályázó cégek feleltek meg.

A négy cég, amelyet a portál gyanúsnak nevezett, most is működik. Az érintett városok polgármesterei szerint nincs szó csalásról, volt, aki azt is tagadta, hogy tudott volna a cégek hátteréről. De volt olyan városvezető is, aki annyit mondott: „Mi nem gyanús manapság? Nem érdekelnek az ilyen dolgok, nekem csak világítás kellett”.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.