Tévedés, hogy kizárólag télen kapható szén-monoxid-mérgezés

Négy ember halt meg július 1-e óta.

2021. július 22., 09:23

Szerző:

Tévedés, hogy kizárólag télen kapható szén-monoxid-mérgezés, nyáron ugyanúgy fennáll a mérgezés veszélye. A Pénzcentrum csütörtöki írásából kiderül, hogy június 1-je óta 178 alkalommal riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, 15-en szenvedtek mérgezést, négy ember meghalt. Mukics Dániel, a katasztrófavédelem szóvivője a Pénzcentrumnak elmagyarázta, hogy nemcsak a fűtőeszközök lehetnek forrásai a mérgező gáznak, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők is, amelyekre egész évben szükség van.

Minden nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő veszélyes lehet, ha nem kap megfelelő mennyiségű levegőt működés közben.

A tűzoltó alezredes elmondta, hogy 2021-ben már 596 esetben riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, 152-en szenvedtek valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 15 ember pedig életét vesztette a szén-monoxid miatt.

A statisztikai adatok jól mutatják, hogy nyáron is jelenlévő veszélyről van szó, hiszen június 1-je óta 178 alkalommal riasztották a tűzoltókat, 15-en szenvedtek mérgezést, négy emberen pedig már nem lehetett segíteni. Tehát

a szén-monoxidhoz köthető riasztások 30 százaléka, és a halálesetek durván negyede nyáron történt 2021-ben.

(Kiemelt kép: Egy férfi szén-monoxid-érzékelőt szerel fel, 2010. szeptember 8-án. Fotó: Julien Thomazo / Photononstop/AFP)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.