Nagyon jól járhat egy új törvénymódosítással Budaházy György

Az egyetlen terrorvádak miatt elítélt, majd államfői kegyelemmel a börtönből szabadult Budaházy György jól járhat a friss törvénymódosító javaslattal, amely szerint akár a parlamentbe is bekerülthet. Ma dönt róla az Országgyűlés. 

2023. november 7., 10:37

Szerző:

A Hunnia-perben terrorvádak miatt elítélt, majd államfői kegyelemmel a börtönből szabadult Budaházy György is jól járhat, ugyanis az Országgyűlés elé nemrég benyújtott büntetőjogi törvényeket módosító 86 oldalas jogszabálycsomagban rejtette el a kormány a Büntető törvénykönyv (Btk.) mindössze egymondatos módosító javaslatát. Ha az Országgyűlés a ma (kedden) kezdődő általános vitát követően ebben a formában fogadja majd el a változtatást, nevezhetnénk Lex Budaházynak is. A szélsőjobboldali Budaházy mindjárt szabadulása után azt közölte, hogy nem akar kivonulni a közügyekből – írja a HVG.  A jogszabály-változtatás ugyanis kedvezően számítaná a közügyektől eltiltás idejét.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) 62. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki: „(3) A szabadságvesztés végrehajtásának kegyelemből történő felfüggesztése esetén, ha a kegyelmi elhatározás a közügyektől eltiltást nem érintette, a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás tartamába beszámít, kivéve, ha a szabadságvesztés végrehajtását rendelik el.”

Az ATV Híradónak azt mondta Budaházy György: „Most veszem fel az életem fonalát, tehát nem tudok még minden tervemről részletesen beszámolni, de azt gondolom, nem fogom magam a közéletből teljesen kivonni. A közügyektől való eltiltás ugye rajtunk maradt, ez azt jelenti, hogy nem lehet választani. Meglátjuk, hogy ez a dolog hogy fog alakulni, tudunk-e ez ügyben valamit tenni”.

A közügyektől eltiltott: 

nem rendelkezik választójoggal (nem választhat és nem választható), nem vehet részt népszavazásban,
nem lehet hivatalos személy,
nem lehet népképviseleti szerv testületének, bizottságának tagja, azok munkájában nem vehet részt,
nem delegálható törvényben kihirdetett nemzetközi szerződéssel létrehozott szervezet közgyűlésébe, testületébe,
nem érhet el katonai rendfokozatot,
nem kaphat belföldi kitüntetést és külföldi kitüntetés elfogadására engedélyt,
hatósági eljárásban nem lehet védő vagy jogi képviselő,
nem viselhet tisztséget köztestületben, közalapítványban, és
nem lehet civil szervezetnek a civil szervezetekről szóló törvényben megjelölt vezető tisztségviselője.

Ha ma ebben a formájában fogadja el a módosítást az Országgyűlés akkor Budaházynak kedvez, hiszen kimondja, hogy a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás idejébe beszámít, vagyis 5 évet nyer, ennyivel előbb gyakorolhatja ilyen jogait. Tehát alapíthat civil szervezetet, pártot, és nem zárja ki azt sem, hogy akár a parlamentben üljön.

(Kiemelt kép: az új magyar kormány tagjai 2022. május 24-én leteszik esküjüket az Országgyűlésben. Az ellenzék nagy része kivonult. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)