Teljeskörű megfigyelést javasol az EBESZ az áprilisi választásokra

Erre eddig az EU-n belül csak egy tagállamban volt példa.

2022. február 4., 20:57

Szerző:

Teljeskörű választási megfigyelési misszió kiküldését ajánlja az április 3-i magyarországi parlamenti választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) – írta a Népszava.

Az ODIHR 18 megfigyelő kiküldését javasolja a választási folyamat heteken át tartó országos szintű követésére, valamint 200 ellenőr kiküldését kezdeményezi a szavazási folyamat követésére. Ezzel pedig Magyarország lett a második olyan EU-s ország, amelynek a teljes körű választási megfigyelési missziót ajánlják Bulgária után. Bulgáriában ezt nem sikerült megvalósítani, mert nem tudtak elegendő megfigyelőt összeszedni.

Az ODIHR ajánlása annak a szakértői delegációnak a jelentésén alapul, amely január 17-21. között járt Magyarországon, hogy felmérje az igényeket. A toborzás az EBESZ hivatalának ajánlása után indul. Viszont a teljes körű misszió csak akkor teljesülhet, ha sikerült több mint 200 ellenőrt összeverbuválni. A döntés előzményéhez tartozik, hogy január közepén 62 európai parlamenti képviselő levelet írt az ODIHR igazgatójának, azt kérve, hogy a szervezet küldjön teljes körű missziót a választásokra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én. fotó: MTI/Kovács Tamás)

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.