„A fiam ott ragadt, szinte biztos, hogy nem fogja túlélni" - riport a záhonyi menekültszállóról

Menekülőkkel van tele a záhonyi művelődési ház, a település egy emberként segíti a konkrét úti céllal nem rendelkezőket.

2022. február 26., 15:07

Szerző:

Egyre több olyan menekült kárpátaljai magyar gyülekezett szombaton a záhonyi Művelődési Központban, akik nem egy jobb élet, hanem a túlélés reményében jöttek Magyarországra. Itt tömörülnek azok az emberek, akiknek nincs ismerőse, nincs pontos úti célja, de legalább már biztonságban vannak, a háborús ország határának túloldalán.

Egy 68 éves ungvári idős hölgy gyerekeivel és az unokáival együtt jutott át a határon, meséli lapunknak pokrócba takarózva, sírás közelében.

„A fiam ott ragadt, szinte biztos, hogy nem fogja túlélni. Ukrajnát már nem lehet megvédeni, mindenki mindenkinek farkasa. Elvesztettük mindenünket, nincs kihez fordulnunk segítségért

– mondja az idős hölgy.

(fotó: Dimény András/168)

A Művelődési Házban kialakított gyűjtőhelyen kisgyerekek játszanak, nevetgélve birkóznak, labdáznak. Ők nem igazán fogják még fel, mekkora a baj, a szülők leginkább egymás között beszélgetnek.

(fotó: Dimény András/168)

A felnőttek feszülten telefonálnak, aggódnak az otthon maradt családtagjaikért, barátaikért. Sírva nézik a híreket, nem hiszik el, hogy mindez megtörténhet. A helyiek enni-inni visznek nekik, a Református Szeretetszolgálat takarókkal, szivacsokkal segíti az elesetteket.


Fotó: Dimény András/168

„Reméljük hamar visszamehetünk” – mondta egy középkorú hölgy, Erika, Tiszavasvárról, miközben Záhony polgármestere és alpolgármestere egyesével beszélgetnek az intézményben lévőkkel, empatikusan érdeklődve az iránt, hogyan tudnának segíteni. Úgy hallottuk, hogy a Művelődési Központban nagyjából 300 férőhely van. 


Fotó: Dimény András/168

A bajbajutottak arról mesélnek, hogy mindenki jóindulatú velük, a rendőrség is segíti őket. A lakosság felajánlásából kilenc kocsi szállítja őket Budapestre Záhonyból, a falu lakói egy emberként próbálnak segíteni.


Fotó: Dimény András/168

Helmeczi László, független polgármester azt mondja, nehéz, de felemelő nap ez. „Egy emberként állt helyt a város és a térség lakossága a háború elől menekülő ukrajnai polgárok ellátásában”. Mint mondja, a háború kezdete óta nagyjából 1600 menekülő érkezett Záhonyba vasúton és közúton, de ők nagyjából 80 emberrel kerültek közvetlen kapcsolatba.

Lapunk kérdésére, miszerint konzultáltak-e a környékbeli települések vezetőivel a segítségnyújtásról, Helmeczi elmondta, 11 település van a körzetben, és mind nyitott a segítségnyújtásra.

(Kiemelt kép: Idős hölgy a záhonyi Művelődési Házban. Fotó: Dimény András/168)

 

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.