Tatabányán a fideszes képviselők sem akarnak akkugyárat

Tatabánya nem kér az akkugyárból és nem hagyják elherdálni közös kincsünket, a föld mélyében rejtőző karsztvíz vagyont.

2023. december 12., 10:30

Szerző:

Október elején a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) azzal kereste meg Szücsné Posztovics Ilonát, Tatabánya független polgármesterét, hogy egy befektető akkumulátoripari létesítményt építene a város közigazgatási területén belül – írja a Hvg. A HIPA ekkor a városvezetőnek azt írta, hogy a beruházás egyelőre nem eldöntött, a projekt csupán a helyszínválasztás korai szakaszában tart. Tatabánya polgármestere világossá tette, hogy nem kérnek a beruházásból: „Tatabányának nincs szüksége új akkumulátorgyár építésére, Tatabányának nincs szüksége további vendégmunkások betelepítésére, újabb munkásszállók építésére, a Tatabányán élők megbecsülik, és nem hagyják elherdálni közös kincsünket a föld mélyében rejtőző karsztvíz vagyonunkat,”

A beruházás elindításához egy minimum 35 ezer négyzetméteres csarnokot húztak volna fel, ezt később pedig bővíteni is akarták. A vállalat első fázisban kisfeszültségű akkumulátorokat szereltetett volna össze, ezzel száz munkahelyet teremtve, míg második fázisban ezek gyártására is ráállt volna, hatszáz új munkás felvételével. Bár az első fázis csak 2026-ban, míg a második 2028-ban valósult volna meg a tervek szerint, a HIPA szűk határidőt szabott a 9,25 megawattnyi áramfogyasztású létesítménnyel kapcsolatban. 

A polgármester nem kért a beruházásból. Két ok miatt sem: a térségben alacsony a munkanélküliség, más beruházások pedig már amúgy is érintik a környék vízbázisát.

Sőt: válaszlevelében azt írta, heves ellenérzésekre számít, „amennyiben egy ilyen terv nyilvánosságra kerül”.

Nem sokkal később maga a polgármester publikálta válaszlevelét, a HIPA levelét viszont nem. A város közgyűlésének pedig azt javasolta, hogy a képviselők hozzanak általános érvényű határozatot arról, hogy nem támogatnak semmilyen akkuipari beruházást Tatabánya területén. Ez annak tükrében igazán érdekes, hogy bár a városban akkugyártás nem folyik, három dél-koreai akkuipari beszállító korábban már megtelepedett ott. 

Kezdetben a tatabányai fideszesek nem foglaltak állást a kérdésben, csupán indítványozták, hogy a polgármester hozza nyilvánosságra a levél részleteit. Az ügyben november elején meghallgatás is volt, ami komoly érdeklődés mellett zajlott. Ezen a közmeghallgatáson pedig

egyesével kérdezték fel a helyiek a fideszeseket, és itt derült ki, hogy egyikük sem támogatja egy tatabányai akkugyár létrehozását.

November 23-án a közgyűlés szavazott is a kérdésben, a fideszesek ezt egy módosító indítvánnyal több ponton is kiegészítették. Végül a testület utóbbit fogadta el, de tartalmát tekintve a lényeg ugyanaz: Tatabánya közgyűlése nem támogatja az akkuipari beruházások végrehajtását a város területén.

Ahogy arról korábban írtunk, az eredménytelen közmeghallgatások helyett, egyre több helyen alakul külön munkabizottság az akkuberuházás ellenőrzésére a helyi önkormányzatoknál. A pedig civilek egyesületekbe, szervezetekbe tömörülve veszik fel a kesztyűt az akkugyárak ellen.

(Kiemelt képünkön: Szücsné Posztovics Ilonát, Tatabánya független polgármestere. Fotó: a polgármester Facebook oldala)