Tarlós István elveszi a budapesti kitüntetést a bicskei gyermekotthon szexuális erőszak miatt elítélt volt igazgatójától, ha ő marad a főpolgármester

2019. szeptember 19., 14:08

Szerző: Bíró Veronika

„Tarlós István – amennyiben október 13. után folytathatja a főpolgármesteri munkát – kezdeményezni fogja a Fővárosi Közgyűlésben Vásárhelyi János Bárczy-díjának visszavonását”

– válaszolta Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala a 168 Óra érdeklődésére.

A főpolgármestertől azt kérdeztük, hogy kezdeményezik-e a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatója díjának visszavonását. Vásárhelyi Jánost a főváros 2015-ben Bárczy István Díjjal tüntette ki, a Győri Ítélőtábla viszont a múlt héten jogerősen nyolc év fegyházra ítélte a gondozására bízott gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A tényállás szerint 9 esetben Vásárhelyi János szexuálisan közeledett a nevelése és gyámsága alatt álló gyermekekhez, amelyek több esetben szexuális együttlétet eredményeztek. Volt olyan gyerek, akivel 10 éven át tartó szexuális kapcsolatot tartott fenn.

Fotó: Bíró Veronika

A főváros honlapján a 2015-ös díjátadó alkalmából azt írták, hogy a kitüntetés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez és ezáltal a főváros fejlődéséhez. Vásárhelyi János az indoklás szerint 

az állami gondoskodásban élők megsegítésében, a gyermekvédelmi szakellátás minőségi átalakításában végzett fáradhatatlan, gyermekközpontú vezetői munkája elismeréseként

részesült a Bárczy István Díjban. Az oklevélen Tarlós István aláírása szerepelt.

Nem a Bárczy-díj az egyetlen szakmai elismerés, amellyel a volt igazgatót elismerték, 2000-ben Bicske Város Díszpolgára címet, 2016-ban pedig Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott. Portálunk a jogerős ítéletet követően annak járt utána, hogy visszavonják-e Vásárhelyi János kitüntetéseit.

Megkérdeztük a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy kezdeményezik-e Vásárhelyi János bronz érdemkeresztjének visszavonását, de azt a választ kaptuk, hogy a hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód. A 2011-es törvény, amely a kitüntetésekről is rendelkezik, valóban nem tér ki a kitüntetés visszavonására, de a 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 61. paragrafusában előírja, hogy közügyektől eltiltott személy nem kaphat belföldi kitüntetést, és elveszti kitüntetéseit is. Visszakérdeztünk arra, hogyan lehet feloldani a törvények közötti ellentmondást, egyelőre várjuk a választ.

Egyedül Bicske polgármesterétől, Pálffy Károlytól kaptunk olyan választ, amely nem kötötte választási eredményhez a kitüntetés visszavonását, illetve nem utasította el azt egyből. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a képviselő-testület visszavonhatja a Bicske Város Díszpolgára címet, amennyiben az adományozott annak viselésére méltatlanná vált. Az önkormányzat jelenleg a jogerős ítélet anonimizált példányát várja az ítélőtáblától, amely alapján a testület meghozhatja döntését.

Vásárhelyi János ellen az első nyomozás 2011-ben indult, de ezután a gyerekek és a dolgozók jelzései ellenére az igazgató még öt évig folytathatta pedofil tevékenységét. Bronz érdemkeresztre Balog Zoltán, akkori emberi erőforrások minisztere terjesztette fel 2016-ban, Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság akkori főigazgatójának javaslatára. Vásárhelyi János egyik fiatal áldozata 2016-ban öngyilkosságot követett el, a gyermekotthon abuzált lakói közül pedig többen drogfüggők lettek.

16:28

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.