Honvédség: harckocsik lepik el az utakat novemberben

A fő-és mellékútvonalakon is láthatunk egész novemberben harckocsikat vonulni, de nem kell megijedni. A Honvédség tart hadgyakorlatot. 

2023. november 2., 16:03

Szerző:

A Magyar Honvédség „Adaptive Hussars 23” elnevezéssel, a NATO erők részvételével nemzetközi országos hadgyakorlatot tart novemberben, emiatt november 2. és 26. között a fő- és mellékútvonalakon megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel. A hadgyakorlat arra szolgál, hogy  az ország védelmi képességeit teszteljék – írja a Magyar Honvédség  Facebook-oldalán. 

A következő hetekben a Magyar Honvédség katonai műveleteket hajt végre az ország több pontján, erősítve a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás közti együttműködést – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A tárcavezető kiemelte: „A veszélyek korát éljük, háború, illegális migráció és azzal együtt terrorveszély sújtja Európát. A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, amit egy jól kiképzett honvédség tud garantálni, ezért a Magyar Honvédség vezérkari főnökével, dr. Böröndi Gábor vezérezredessel közösen, „Adaptive Hussars 23” néven a korábbiaknál jóval átfogóbb gyakorlatot rendeltek el.”

 A Magyar Honvédség kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai eszközöket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. A zárt menetoszlopba nem hajthat be civil gépkocsi, ezért a biztonságos haladást kísérőjárművek biztosítják. A hadgyakorlat aktuális folyamatáról a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatni fogja a lakosságot. 

(Kiemelt képünk illusztráció: a Magyar Honvédség járművei zárt menetoszlopban haladnak 2022. március 1-jén. Fotó: Honvédelmi Minisztérium)

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.