Kilenc nappal tanévkezdés előtt: még ezer tanár hiányzik

2020. augusztus 23., 13:00

Szerző:

Másfél héttel az iskolakezdés előtt még

több mint ezer tanári és közel 450 tanítói állást hirdetnek

a Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldalon – szúrta ki a Portfolio. A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerint a helyzet tragikus, és ha a kormány nem dönt béremelésről, néhány év múlva nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket, hiszen nagyon sokan mennek majd nyugdíjba, miközben fogyatkoznak a pályakezdők.

Persze nem csak tanárokat keresnek még:

Beszédes adat, mint a portál írja, hogy 257 találatot kapunk a "bármely szakos” kifejezésre, 45 közoktatási intézményben keresnek például matematika-bármely szakos tanárt, 27 iskolában testnevelés-bármely szakos tanárt, és nagy az igény az angoltanárok iránt is. A betöltetlen állások alapján leginkább matematika, kémia és fizika szakos pedagógusokra lenne szükség, de sok intézmény venne fel azonnal testnevelő tanárt is. Korántsem csak az állami oktatás küzd tanárhiánnyal, a magániskolák is rengeteg embert keresnek: a Profession.hu álláskereső oldalon közel száz tanári állást hirdetnek magánintézmények országszerte.

„Ameddig nem növelik a pedagógusok bérét, nem emelik a pálya presztízsét, nem csökkentik a terhelést, az óraszámokat, ez a pálya nem lesz vonzó” – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Portfolionak. Hozzátette,

a pedagógusok kizsigereltek, óriási munkaterhek mellett rendkívül keveset keresnek, ami a presztízsük zuhanásához vezet.

Megalázónak tartja, hogy a tanári fizetést még mindig a 2014-es minimálbérhez viszonyítva állapítják meg. Jelentős béremelkedés lehetne, ha ez megváltozna, és a mindenkori, aktuális minimálbérhez igazítanák a tanárok fizetését.   

Egy gyakornok most havi bruttó 210 600 forintot keres, míg főiskolai végzettséggel és 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok 219 240 forintot, az egyetemi végzettségű szakemberek pedig 243 600 forintot kapnak. Ennél az akár nyolc általánost végzett, leendő iskolaőrök is többet keresnek, hiszen vidéken a bér ebben a munkakörben bruttó 220 ezer, Pest megyében és a fővárosban pedig 230 ezer lesz – mondta Szabó. Az iskolaőrök még cafeteriát is kapnak, miközben a pedagógusok jó része kénytelen volt például az előző félévben saját magának finanszírozni a digitális tanításhoz szükséges eszközöket, és az internetes előfizetést. 

Jól jelzi, mennyire problémás az utánpótlás, hogy idén 35 százalékkal kevesebb hallgatót (6418 fő) vettek fel pedagógusképzésre, mint 2010-ben, a jelentkezők száma is jóval kevesebb volt, mint akár tavaly. A PSZ számításai szerint 2025-ben több mint 6000 pedagógus tölti be a 65. életévét, kérdés, hogy lesz-e, aki a helyükbe lépjen.