A tanárok további szívatásával indul az új tanév

A szakszervezetek újabb levelet írtak Maruzsa Zoltán államtitkárnak, amelyben azt kérik, a kormány legalább tiszta helyzetet teremtsen, ha már rendet nem tud.

2023. augusztus 28., 16:42

Szerző:

Már augusztus 28-a van, mégis teljes bizonytalanság uralkodik a tantestületekben a tanári státusztörvényt követő rendről – írta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének oldala, a nedolgozzingyen.hu. Az ott is közzétett közlemény szerint „A tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet igen későn, 2023. augusztus 22-én került kihirdetésre. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényt (továbbiakban: Nkt.) is módosító 2023. évi LII. törvény végrehajtási rendeletének tartalma még mindig nem ismert. A szakszervezetünkhöz érkezett visszajelzések szerint igen nagy a jogbizonytalanság a tantestületekben.”

Olyan esetekről is beszámoltak, egyes iskolákban teljes képtelenség 14 fő alatti csoportokat létrehozni, a tankerületi központok utasítása miatt. Ez a PDSZ szerint teljes mértékben ellenkezik az Nkt. rendelkezéseivel, ami erre minden körülmények között lehetőséget ad.Szerintük fontos lenne minden iskolaigazgató és tankerületi igazgató értésére adni, még hozzá egyértelműen, hogy a törvényben „ez a rendelkezés nem vonatkozik az iskolai csoportbontásokra, ésaz így létrejövő tanulócsoportokra. Azokról az intézmény továbbra is a tanulók finanszírozott heti foglalkoztatási időkeretén belül – létszámhatár nélkül – jogosult dönteni.”

Ezen kívül jelezték, hogy a tanév rendjében a pedagógusok óraszáma továbbra is nagyon magas, felhívják a figyelmet arra is, hogy még az új törvény rendelkezései szerint sem lehet osztályfőnöknek, vagy munkaközösség-vezetőnek heti 22-nél több órája, ha valaki mindkét pozíciót betölti, akkor pedig heti 20 órában kell tanóráit maximálni. Ez mégsem történik meg sok helyen, főként a hiányzó pedagógusok miatt. Így tehát a PDSZ szerint az új tanév előtt úgy látszik, a minisztérium még az új státusztörvényt sem képes betartani.

Ugyanez vonatkozik a napközit vállaló pedagógusokra is, akiknek változatlanul sokkal több tanórát jelölnek ki, annak ellenére, hogy napközit is visznek, amit a szakszervezet ugyancsak jogszabály-ellenesnek tart.

Augusztus 27-ére keltezett, a Belügyminisztériumba, Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkárhoz írt levelüket ezért úgy zárták: „Annak érdekében, hogy tartalmi észrevételeket tehessünk, kérjük Államtitkár urat, szíveskedjék megküldeni címünkre a végrehajtási rendelet jelenlegi változatát, amelybe az eddigi esetleges változtatások bekerültek.

Kérjük továbbá, hogy a fenti felvetéseink alapján készüljön világos tájékoztató azigazgatók és a nevelőtestületek számára annak érdekében, hogy a tantárgyfelosztások, a munkaterhelés, az intézményben tartózkodás rendje, összességében a foglalkoztatás minden intézményben jogszerű legyen!”

(Kiemelt kép: Tanítónő beszél a diákokhoz a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola 1.b osztályában Nyíregyházán a tanévnyitó napján, 2021. szeptember 1-jén. Fotó: Balázs Attila / MTI)

15:04

A MÁV fiatalnak nevezhető Siemens Desiro motorvonatainak 38 százaléka nem közlekedik a karbantartás elmaradása miatt. A MÁV szerint kereskedelmi zavarok vannak a háttérben, Vitézy Dávid szerint viszont Lázár János jóvoltából összeomlott a karbantartás is.