Szputnyikot kapott Pfizer helyett egy 17 éves fiú

Még el sem kezdődött a 16 - 18 évesek oltása, máris malőrrel szembesült egy 17 éves gimnazista. Saját maga foglalt időpontot még korábban, de a rendszer engedte, a kora ellenére is.

2021. május 12., 08:25

Szerző:

Hétfő reggeltől már az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek is tudtak online időpontot foglalni az oltásra, amire csütörtöktől keddig hirdettek időpontokat a kórházak - olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon. Mind ott, mind pedig az operatív törzs napi tájékoztatóin többször is nyomatékosították, hogy a korcsoport a Pfizer vakcinájára jogosut, mást nem ajánlanak nekik.

Csakhogy múlt héten Miklósnak – a riportalany nevét személyiségi jogok miatt megváltoztattuk – mégis megengedte a rendszer, hogy 17 éves kora ellenére a Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltások egyikére regisztráljon, amit meg is tett. - Abban már korábban biztos voltam, hogy szeretnék oltást kapni, lehetőleg minél előbb, mert nem akarok kimaradni semmiből, ami azoknak jár, akik megkapták a vakcinát. Múlt hét csütörtökön regisztráltam. Megadtam a születési dátumomat is, 2003-ban születtem, nyáron lesz a születésnapom, tehát még nem töltöttem be a 18-at. A rendszer kiírta, hogy sikeres a regisztrációm, mentem is az időpontfoglalásra, gondoltam hátha az elsők között lehetek - magyarázta lapunknak a fiú. Miklós akkor nem tudta, hogy az ő korosztályának egyelőre még akkor nem nyílt meg a Pfizer vakcinára történő időpontfoglaló felület, ráadásul a rendszer egy szóval sem figyelmeztette erre.

- Megnyitottam az időpontfoglalót, újra - talán kétszer is - rákérdezett a rendszer, hogy hány éves vagyok. Megint beírtam a születési dátumomat és a koromat is. Ekkor felugrott egy ablak, hogy az alábbiak közül választhatok: AstraZeneca, Sinopharm, Szputnyik és talán a Moderna is ott volt. Mivel nem akartam válogatni, beállítottam, hogy "mindegy" melyiket kapom. Erre egy újabb felugró ablak jelent meg, amiben az állt, hogy ha elfogadom, hogy Szputnyikot kapok, akkor azt május 11-én kedden reggel fel is vehetem. Rányomtam az elfogadom gombra és máris érkezett az e-mail az oltóponttal és az időponttal együtt - magyarázta a fiú. Hozzátette, hétfőn, május 10-én kapott egy SMS-t a kormányzati vonalról, amiben az állt, hogy látják a rendszerben, a regisztrációját és azt is, hogy a 16-18 év közötti fiatalok között van. – Kiemelték, hogy csak szülői engedéllyel kaphatom meg az oltást, töltsük ki a nyomtatványt és majd hozzuk magunkkal. Az is ott volt, hogy nekem a Pfizer vakcinájára kell jelentkeznem, amire egy hetem van - mondta.

Miklós megpróbálta átkérni magát a neki szánt Pfizerre a már elfogadott Szputnyik oltás helyett, de ez már nem sikerült. - A rendszer kiírta, hogy már a Szputnyikra vagyok beregisztrálva, vagyis nem kérhetek mást. Kinyomtattam és kiötlöttem a 18 éven felülieknek szóló beleegyező nyilatkozatot is, amit a visszaigazoló e-maillel kaptam. Kedden elmentem, odaadtam a pípírt, megnézték, azt mondták rendben van és útba igazítottak az oltóponton. Egyértelmű volt, hogy 17 éves vagyok, a rendszerben is háromszor kellett megadom, de az oltóponton senki nem kérdezte, senkinek nem tűnt fel. Néhány perces várakozás után szólítottak és meg is kaptam az orosz vakcinát - mondta Mikós. Hozzátette, nem bánja, hogy a Szputnyikot kapta, de azért osztja meg a történetét, mert fontosnak tartja jelezni, hogy 17 évesen engedte a rendszer, hogy nem az eredetileg a korcsoportjának szánt vakcinát válassza magának, később pedig már nem tudott korrigálni, hiába szeretett volna. A 168.hu megkereste az operatív törzset. Arról kérdeztük őket, hogy mit tehet, aki hasonlóan Miklóshoz, rossz vakcinára regisztrált és nem tud korrigálni, valamint, hogy kit terhel a felelősség, de lapzártánkig nem válaszoltak.

A doktor szerint nem lesz baj

Miklós egyébként jól van a Szputnyik után, mint mondja, néha megszédült, a karja is feszített kicsit, ott ahol az oltást kapta, de egyéb mellékhatás nem jelentkezett nála cikkünk megjelenéséig. Hozzátette, úgy tudja, hogy korábban nem esett át a fertőzésen, így most már némiképp biztonságban érzi magát.

Megkérdeztük Dr. Bense Tamás háziorvost arról, hogy felléphet-e nem várt mellékhatás a fiúnál. Mint mondja, más lenne a helyzet egy vékony 16 éves lány esetében, mint egy erős alkatú felnőttnek megfelelő tizenhét éves fiú tekintetében, de van néhány dolog, amire érdemes figyelni. - 18 éves kor felett, minden további nélkül lehet már a Szputnyikkal oltani. Egyelőre azonban a 16-18 éves korúak között nincs elég nagy tapasztalat ebben. Meggyőződésem, hogy ezzel nem lesz semmi különösebb gond. Figyelni kell azonban, hogy a következőt is ebből a vakcinából kapja és arra is, hogy időben beadják neki. Érdemes jelezi a háziorvosának is, hogy ő nem Pfizert kapott, talán egy picit jobban oda kell rá figyelni az elkövetkező napokban – mondta a gyerekgyógyász.

A regisztrációval gond volt máshol is  

Lapunk a regisztrációval kapcsolatban több édesanyától is azt az információt kapta, hogy a visszaigazoló e-mailben nem küldték el azt a dokumentumot, amivel a gyerekeknek meg kell majd jelenniük a lefoglalt időpontban. "Annyira felkészült az állam a kamaszok oltásával kapcsolatban, hogy a visszaigazoló levélben nincs benne a szülői hozzájáruló nyilatkozat linkje, és arra sem figyelmeztetnek, hogy azt magukkal kell vinni a srácoknak. Hajrá felkészült anyukák!" – írta egyikük. Később már azt az információt kaptuk, hogy korrigálták a hibát és belekerült a link a kiküldött értesítésekbe és egyértelművé tették, hogy e nélkül nem olthatóak a fiatalok.

Volt, akinek könnyen ment

-Az én fiam nagyon eltökélt volt abban, hogy oltást szeretne kapni ezért már januárban próbálkozott a regisztrációval, akkor elvileg sikerült is neki, pedig még nincs 18 – mondta lapunknak Zsuzsanna, akinek fia hónapokon keresztül próbálkozott. – Februárban és márciusban is regisztrált más-más e-mail címekkel, nehogy lemaradjon, amikor pedig a kormányzati tájékoztatás is felhívta a figyelmet, hogy már az ő korosztálya is kaphat oltást, azonnal regisztrált még egyszer, hogy teljesen biztos legyen, pedig addig is mindig „sikeres” visszajelzést kapott. Mivel hétfőn kezdődött az iskola, ezért én foglaltam le neki az időpontot a rendszerben. Nekem nem is dobott fel mást, csak Pfizert, ezért szombaton kapja a hozzánk közel eső oltóponton. A visszaigazoló levélben pedig minden fontos információt és kitöltendő papírt elküldtek – mesélte Zsuzsanna, aki megnyugodott, hogy már a fia is biztonságban lesz.

Már 84 ezren regisztráltak

Péntek éjfélig 84 ezren regisztráltak a 16-18 éves korosztályból a mintegy 193 ezer érintettből, de további hatezren Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint "kicsit későn ébredtek", ők szombaton és vasárnap regisztráltak. Mint mondta az operatív törzs ezért úgy döntött, hogy nekik is lehetővé teszik az oltás felvételét csütörtöktől, ők kedden kaptak sms-t az online időpontfoglalásra. A regisztráltak 80 százaléka már foglalt is időpontot magának, szerdáig pedig 90 ezer 16-18 évesnek van lehetősége rá.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.