Alapjaiban változtatná meg a szövetkezetekről szóló törvényt Kósa Lajos

A Fidesz politikusa szerint ösztönözni kell a szövetkezeti mozgalom továbbfejlődését.

2023. április 26., 13:05

Szerző:

Átírná a szövetkezetek törvényi szabályait Kósa Lajos, ehhez több jogszabályt is módosítana – írja a 24.hu. Kósa szerint ösztönözni kell a szövetkezeti mozgalom továbbfejlődését. Javaslata egyebek mellett lehetővé tenné, hogy a szövetkezetek másodlagos szövetkezetet hozzanak létre és működtessenek. A szövetkezet mint modern, ugyanakkor értékes európai hagyományokkal rendelkező társas vállalkozási forma világviszonylatban meghatározó, érvel Kósa Lajos a törvényjavaslat indoklásában. 

„Az Országgyűlés felismerve, hogy a szövetkezeti forma nagymértékben képes társadalmi erőforrásokat hatékonyan egyesíteni, az elkülönült gazdasági szereplők helyzetét megerősíteni, a közösségteremtésben és a közösségmegtartásban kiemelten értékes szerepet betölteni, továbbá felismerve, hogy a szövetkezet a tagjai javára, más társas vállalkozási formáktól eltérően működik és a működése során érvényre juttatja a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége által kinyilvánított nemzetközi szövetkezeti alapelveket, amelyek a következők:

1. Önkéntes és nyitott tagság,

2. Demokratikus tagi ellenőrzés,

3. Tagok gazdasági részvétele,

4. Autonómia és függetlenség,

5. Oktatás, képzés, tájékoztatás,

6. Szövetkezetek közötti együttműködés,

7. Felelősség a közösségért, elismerve, hogy a szövetkezetnek a fentiekre figyelemmel a gazdasági, társadalmi, környezeti, kulturális fenntarthatóság elősegítésében meghatározó a jelentősége, ösztönözni kívánja a szövetkezést és állami eszközökkel támogatást kíván nyújtani a szövetkezeti mozgalom továbbfejlődéséhez, a következő törvényt alkotja” – olvasható a javaslatban

A jövőben egy szövetkezet alapszabályának elfogadásához három személy egyező akaratnyilatkozata lesz szükséges a korábbi hét helyett. Kósa szerint a Polgári Törvénykönyv ilyen módosítása ösztönző lehet azon piaci szereplőknek, akiknek a szövetkezeti forma jó megoldásnak bizonyulhat. Az iskolaszövetkezetekben megszüntetné a tagságot a tanulói vagy a hallgatói jogviszony megszűnését követően a diákigazolványra való jogosultság lejártával.

(Kiemelt képünkön Kósa Lajos a Fidesz országgyűlési képviselője. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.