Szivárványt vetítettek a Képviselői Irodaházra, így üzentek a Pride aktivistái

Még péntek éjjel volt egy kis akció. Szombaton kettőkor kezdődik a huszonhatodik Budapest Pride.

2021. július 24., 11:54

Szerző:

Szivárványszínnel és magyar trikolórral világították ki a Képviselői Irodaházat péntek éjjel. A Budapest Pride és az All Out aktivistái így akarták megüzenni, nem lehet megfélemlíteni őket. A mozgalmárok azt akarták kifejezni, az LMBTQ-emberek is a magyar társadalom részei, egyenlő jogokkal és kötelességekkel.

Péntek éjjel olyan feliratot is vetítettek az épületre, amelyben az Európai Uniónak üzentek. Arra szólítják fel az uniót, hogy addig gyakoroljon nyomást a magyar kormányra, ameddig vissza nem vonják az LMBTQ-ellenes törvényt. A büszkeség mondatai mellett olyan feliratot is vetítettek az épületre, mellyel az EU-t szólítják fel arra, hogy addig gyakoroljon nyomást a magyar kormányra, ameddig vissza nem vonják az LMBTQ-ellenes törvényt. Ezt Magyarországon az ahang felületén több, mint 130 000, világszerte pedig még további 47 000 aláíró is követeli, akik támogatják azt a kampányt, melyet az All Out, a Budapest Pride és a Forbidden colours nevű szervezet indított.

Szombaton tartják a huszonhatodik Budapest Pride-ot. Rekordmennyiségű felvonulót várnak a szervezők. Mintegy harmincezer ember vonulhat ma Budapesten. „Elképesztően izgatottak vagyunk, mert olyan társadalmi megmozdulást érzünk, ami most szinte biztos, hogy a tömegen is látszódni fog szombaton” – mondta Radványi Viktória a 168-nak pénteken, aki szerint ez az adománygyűjtésben is jól látszik. Elmondta: idén rekordmennyiségű, 2 és fél millió forint adományt gyűjtöttek össze a Budapest Pride előtt egy nappal. 

(Kiemelt kép: A Képviselői Irodaház péntek éjjel. Fotó: alicia peres / Budapest Pride)