Szintet lépett a köztévé: egy brit szélsőjobbos, többszörösen elítélt bűnözőre hivatkozott a híradó, mert Orbánt méltatta

2019. május 23., 15:33

Szerző:

Tegnap a köztévé Híradója újabb blokkban ecsetelte a migránsveszélyt. Ez önmagában megszokott, az azonban kevésbé, hogy az állami média a szélsőjobbos, többszörösen elítélt Tommy Robinsont idézte – vette észre a 444.hu.

A brit férfi ugyanis a PestiSrácoknak adott videóinterjút, amelyben Orbán Viktort Európa legerősebb vezetőjének nevezte. A férfit a PS és az M1 Híradó is következetesen politikai aktivistaként emlegette.

Az erőszakos és gazdasági bűncselekményekért többszörösen elítélt, börtönviselt bűnöző pedig annyira szélsőségesnek számít, hogy még a brit szélsőjobboldali politikus, Nigel Farage is bűnözőnek és rasszistának nevezte őt. Farage azzal magyarázta kilépését az UKIP-ból, hogy a párt felvette Robinsont.

A Híradó riportját azzal vezette fel a műsorvezető, hogy 

„Orbán Viktor Európa legerősebb vezetője, nem Angela Merkel vagy Emmanuel Macron – ezt mondta a Pestisrácok.hu-nak Tommy Robinson brit politikai aktivista.”

A műsorban többször is idéztek a Tommy Robinsonnal készült videóinterjúból.

A híradóban a „brit politikai aktivistát” a PestiSrácok.hu után úgy mutatták be, mint akit egy évvel ezelőtt azért zártak börtönbe Nagy-Britanniában, mert nőket és kislányokat erőszakoló muzulmánok bírósági tárgyalásáról akart tudósítani. Ez az állítás azonban nem igaz. 

Robinsont azért ítélték el, mert a brit jog szerint bűncselekménynek számít a tárgyalásokról való engedély nélküli tudósítás. Ott ugyanis esküdtszék dönt a vádlottak bűnösségéről, őket pedig befolyásolhatja egy perről leadott tudósítás. Robinson ezt megszegve mégis több alkalommal élőben tudósított a tárgyalásokról.

A férfi futballhuligánként rendszeresen járt meccsekre verekedni. 21 éves korában ítélték el először, 12 hónapot le is ült, miután részegen megvert egy szolgálaton kívüli rendőrt, aki azért lépett közbe, mert Robinson a saját barátnőjét fenyegette egy pubban. 2011-ben tömegverekedést robbantott ki. Felfüggesztett börtön kapott, amikor lefejelt egy aktivistát, majd 2012-ben 10 hónap letöltendő börtönt kapott, mert valaki más útlevelével próbált bejutni az Egyesült Államokba. 2012-ben jelzálogcsalás miatt ítélték el. Több radikális szervezet tagja volt, például a British National Party rasszista szervezetnek, és részt vett a szélsőjobboldali, iszlámellenes English Defence League alapításában is.

Brexit - Kilépést támogató tüntetés
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.