Szijjártó Péter nem ment el Kijevbe

Kijevben tárgyalnak az uniós külügyminiszterek, ám vannak hiányzók is. És nem csak Szijjártó Péter.

2023. október 2., 14:51

Szerző:

Josep Borell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője X-en (korábban Twitter) posztolt arról, hogy mára összehívott egy történelmi jelentőségű találkozót Kijevben. A megbeszélésre meghívta az összes unió külügyminisztert, az eseménynek pedig az adja a súlyát, hogy a diplomáciai vezetők először gyűlnek össze az EU-n kívül – írja a Hvg.hu.

Szijjártó Péter külügyminiszter azonban nincsen jelen a találkozón, ugyanis a miniszter Facebook-posztja szerint jelenleg a német ThyssenKrupp AG ipari mérnöki és acélgyártó multinacionális konglomerátum képviselőivel egyeztet.

„Most az infláció leépítése a feladat, 2024-ben pedig a gazdasági növekedés újraépítése lesz. Ehhez már most meg kell kezdeni a munkát, és olyan vállalatok kellenek hozzá, mint a német Thyssenkrupp”

– olvasható Szijjártó bejegyzésében.

A Hvg-nek Paczolay Máté külügyi szóvivő közölte, a tanácskozáson Magyarországot Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli a tárgyaláson. Egyben hozzátette, nem Magyarország az egyetlen tagállam, amely nem külügyminiszteri szinten képviseli magát az ülésen. A hvg.hu úgy tudja, a lett, a lengyel és a svéd külügyminiszter maradt még távol.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook oldala)