Szijjártó a kötcsei pikniken: Magyarország nem rasszista

A külügyminiszter szerint erős a kettős mérce az országgal szemben. 

2021. szeptember 4., 11:42

Szerző:

Egyre többen érkeznek meg az egy év kihagyás után jubiláló kötcsei piknikre. Szijjártó Péter külügyminisztert a piknik helyszínén csípte el a Népszava, aki újságírói kérdésre elmondta, továbbra is sötétben tapogatózik a kormány a Pegasus-botrány miatt, a csütörtökön nagy port kavart magyar-angol vb-selejtezőről pedig tovább fejtette véleményét: szerinte a kettős mérce, a rasszizmus és az általánosítás ellen kell fellépni. 

Szijjártó Pétert a Pegasus-botrányról kérdezték, de a miniszter nem tudott újat mondani az ügyben. Nem tudja, hogy kik használták, ha használták egyáltalán és nem találtak törvénysértést sem az esettel kapcsolatban. A magyar-angol meccsről szólva azt mondta: három dolog ellen kell fellépni. Az egyik a rasszizmus, a másik a kettős mérce (utalva ezzel arra, hogy véleménye szerint ami Magyarországon történik, az mindig nagyobb hangsúlyt kap a nemzetközi porondon), a harmadik pedig az általánosítás, vagyis az, hogy egy csoport cselekedetét ne az országgal azonosítsák – írta a Népszava.

Nagy port kavart a csütörtöki magyar-angol vb-selejtező a Puskás Arénába, miután az angol játékosokat rasszista inzultusok érték, a fütty és huhogás mellett rendszerint meg is dobálták őket a lelátóról. A hírre Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken reagált Facebook-oldalán, amelyhez a Wembley-ben készült EB-döntő előtti perceket mutatta meg. A külügyminiszter rákontrázott a vádakra, amelyről bővebben itt olvashat. Arról, hogy milyen beszédet fog tartani vélhetően Orbán Viktor, részletesebben itt olvashat. 

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala)