Kötcsei piknik: Orbán Viktor a választások árnyékában jelöli ki az irányt

Egy év kihagyás után újra összegyűlik a Fidesz politikai elitje. 

2021. szeptember 4., 07:14

Szerző:

A koronavírus-járvány tavaly a Kötcsei pikniket is legyűrte és nem lehetett megtartani, 2021-ben, a választások előtt utoljára azonban még saját táborához szólhat Orbán Viktor. Szeptember első hétvégéjén rajtol el a kormánypárt évi szokásos szellemi diskurzusa, ahol a miniszterelnök az „utolsó” pikniken inkább gyakorlati jellegű szólamokba kezd: fókuszba kerül a „hanyatló Nyugat”, Afganisztán és a begyakorolt melegellenes retorika, és a választások ellenzékellenes szólamai sem maradnak parlagon – derült ki a Népszava cikkéből. 

A Népszava saját forrásaira hivatkozva azt írta: a 2022-es országgyűlési választások előtt, a korábbiakhoz képest a miniszterelnök inkább a korábbról már jól ismert szólamokat fogja hangoztatni: egységbe igyekszik kovácsolni a jobboldalt, miközben  az afganisztáni amerikai kivonulást és a kabuli kormány összeomlását is elemzi majd, mint a Nyugat egyik kudarcos akcióját – derítette ki a portál. 

A Kötcsei pikniken az ellenzéknek is jut majd jelentős szerep, az előválasztás és a közelgő országgyűlési voksolás miatt előkerül az értékelésük. A Népszava hangsúlyozta:  Orbán igyekszik majd úgy beállítani az összefogást, mint amelyik ezeknek a nyugati törekvéseknek szolgai kiszolgálója, szemben a Fidesszel, amelyik megvédi a magyarok hagyományos családi értékeit.

Kiemelték, Orbán Viktor a Nyugatot bátran fogja emlegetni, eszerint a Nyugat nagyot hibázik, ha ráerőlteti politikai rendszerét, értékrendjét más népekre. 2014 őszén – amikor éppen éles vitában állt az USA kormányával – a parlament folyosóján például azt fejtegette, azért siklott ki az arab tavasz Egyiptomban, mert a Washington támogatta szervezetek rögtön a homoszexuálisok jogegyenlőségét erőltették.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor beszédet mond a 19. Kötcsei Találkozón 2019. szeptember 7-én. Fotó: Orbán Viktor facebook oldala)