Szerte Európában dőlnek a melegrekordok

Nemcsak Magyarországon dőlnek meg a melegrekordok. 

2023. január 3., 14:12

Szerző:

Nem csak Magyarországon dőltek meg a melegrekordok az elmúlt napokban –  írja a 444. 

  • Lengyelországban 19 fok (a januári átlag 1 fok),
  • Csehországban 19,6 fok (3 fok),
  • Belaruszban 16,4 fok (0 fok),
  • Bilbaóban 24,9 fok

az új melegrekord. A sorból Magyarország sem maradt ki, ahol január 2-án 18,2 fok, január elsején pedig 18,9 fok az új rekord. Németországban 950 településen dőltek meg helyi rekordok, miközben Dél-Franciaországban is szokatlan meleget mértek.

Európában csak Norvégiában, Nagy-Britanniában, Írországban, Olaszországban és a délkeleti mediterrán térségben nem születtek rekordok. A mostani hőhullámot az okozza, hogy az Afrika nyugati partjainál kialakult meleg légtömeg a földközi-tengeri magas légnyomás hatására haladt Európa belseje felé – írja a lap. „Most bepillantást nyerhetünk egy olyan jövőbe, amikor a néhány hónapos tél nyirkos, enyhe, igazi fagy, jég és hó nélküli évszakká változik”– fogalmazott Alex Burkill vezető meteorológus, aki szerint szélsőséges időjárást tapasztalhatunk. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Robert Harding Premium / robertharding via AFP)

 

 

 

 

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.