Nagybirtokos lett Rogán utódja

Szentgyörgyvölgyi Péternek gyorsabban nőnek bakonyi birtokai, mint vagyonbevallása szerint telne rá.

2021. szeptember 13., 08:59

Szerző:

Megduplázta földbirtokait az elmúlt években Szentgyörgyvölgyi Péter, ám a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatait átböngészve nem találni a közel 30 hektár pénzügyi fedezetét. Kérdéseikre hónapok óta nem reagál a kerületvezető – írja a 24.hu.

A Fővárosi Közgyűlés polgármester tagjai rendre 5-6 oldalas vagyonnyilatkozatokkal szerepelnek az önkormányzat honlapján, egyikük vagyonnyilatkozatának terjedelme azonban jócskán túllép az átlagon: a Belvárost igazgató Szentgyörgyvölgyi Péter 12 oldalas bevallásában nemcsak a csatolt, közel két tucat darabból álló föld- és ingatlanvagyon a szembetűnő, de az értékpapírokban, takarékbetétben pihentetett vagyonának nagysága is – írja a lap. 

Rogán Antal utódja 2014 óta vezeti az V. kerületet, előtte alpolgármesterként egy önkormányzati céget is irányított, illetve egy kis, a többi közt italszolgáltatással foglalkozó családi vállalkozás tulajdonosa és ügyvezetője volt. Az elmúlt években annyival nőtt bakonybéli földvagyona, hogy mára a Margitsziget kétharmadának megfelelő, közel 60 hektárnyi területet birtokol összesen.

A lap összevetette Szentgyörgyvölgyi bevallott jövedelmét és azt, hogy mennyit érhet a 2019-ben, illetve 2020-ban tulajdonába került földvagyon, és összességében több tízmillió forintos különbséget talált.

A 2018 elején leadott nyilatkozata szerint a belvárosi polgármester bruttó 997 ezer forintot kapott havonta polgármesterként. Ez nagyjából évi nettó 8 millió forintot jelenthet. Egyéb bevétele, cége, üzleti tevékenysége nem volt, és ma sincs. 49,6 millió forint megtakarítással rendelkezett (ez 19,85 millió forintnyi befektetési jegyből, egy 5,75 milliós takarékbetétből, valamint egy 24 milliós követelésből állt össze). A tartozása 40,93 millió forint volt, magánszemély és bank felé.

Ehhez képest két évvel később Szentgyörgyvölgyi megtakarításai (értékpapír, takarékbetét, követelés) 56,68 millió forintra nőttek, mindeközben tartozása 38,73 millióra csökkent. Vagyis amíg 2018-ban és 2019-ben hozzávetőleg 16 millió forintnyi jövedelme lehetett, sikerült hétmillióval növelnie a befektetéseit, illetve 2,2 millióval csökkentenie tartozását. Azaz „minden más” kiadásának ki kellene jönnie a fennmaradó hétmillió, azaz két évre számolva havi 300 ezer forintból (ide számolva a több mint százezres költségtérítését is).

Csakhogy a két vagyonnyilatkozat leadása közt Szentgyörgyvölgyi vásárolt még közel 25 hektár földet Bakonybélben. Ráadásul a birtok őrzése, a lovak állandó felügyelete, gondozása sem jelentéktelen költség, a földek műveltetéséről, gondozásáról nem is beszélve.

A lap számításai szerint annyi erdőt, rétet, illetve legelőt Bakonybélben, amit Szentgyörgyvölgyi összevásárolt, 23,3 millió forintért lehetett megvenni 2019-ben, mindezt a bevallott 16 millió forintnyi jövedelemből. 

A 24.hu megkereste az V. kerület vezetését is, hogy magyarázatot adjanak arra, miből tellett a polgármesternek bakonyi birtokainak megvásárlása – hiszen elképzelhető, hogy örökölt, vagy lottón nyert – de választ nem kapott a kérdéseire.

(Kiemelt képünk: Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere (b) és Láng Zsolt, a Fidesz-frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2020. január 29-én. MTI / Kovács Tamás)

 

Tegnap 20:12

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.