Betörőben a negyedik hullám: a legnagyobb veszélyben a budapestiek és a szegediek

A második hullámhoz hasonló veszélyre figyelmeztetnek. 

2021. augusztus 24., 14:56

Szerző:

A második hullámhoz hasonló mértékben jelentősen nőtt a koronavírus-koncentrációja a szennyvizekben, ami rossz hírt sejtet. Legutóbb csökkent a vidéki nagyvárosokban és a fővárosban is a koncentráció, a legfrissebb országos adatok szerint azonban a növekvő tendencia leginkább Budapestet és Szegedet érinti. A változás a negyedik hullám érkezését jelzi, ugyanis a szennyvíz-eredmények szerint a fertőzöttek száma a közeljövőben ismét emelkedni fog – közölte a koronavirus.gov.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt közölte: a vizsgált városok közül erősen emelkedő tendencia jellemzi Budapest és Szeged szennyvízmintáit, de enyhe emelkedés több város esetében is megfigyelhető. A mért koncentrációk Budapest és Szeged mintáiban a mérsékelt kategóriába, a többi vizsgált település esetében az alacsony kategóriába esnek. A közölt adatok azért is számítanak lesújtónak, mert augusztus első felében még a fővárosban enyhe koncentrációt mutattak az akkori mérések, de Debrecenben és Szegeden is hasonló volt a helyzet. 

(Kiemelt képünk illusztráció: A Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. nagykanizsai szennyvíztisztító telepének munkatársa szennyvízből vesz mintát 2020. április 20-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből. Fotó: Varga György / MTI)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.