Szemét dolgok mennek Budapesten

Rengeteg a gond az idén bevezetett „biológiailag lebomló” zöldhulladék-gyűjtő zsákokkal, amelyek ráadásul jóval drágábbak az eddigieknél. Számos olvasónk jelezte: olyan vékony anyagból készültek, hogy nem bírják el a fű, illetve a kerti hulladék súlyát. Ha mégis sikerülne épségben kitenni a kertes házak elé, akkor álltukban mállanak szét, mire megérkezik a begyűjtő autó. A kilyukadt zsákokat pedig egyszerűen otthagyják a szemetesek. Az FKF-nél azt mondják: tudnak a panaszokról, a szállítóknak pedig el kell vinniük a kiszakadt zsákok tartalmát is, „mert kaptak ehhez eszközöket.”

2016. május 13., 14:32

Olvasóink a tavaszi szezon elején panaszolták, hogy az FKF idén már nem volt hajlandó elszállítani azt a kerti hulladékot, amit a tavaly megvásárolt, tartós és jól használható zsákokban tettek ki. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. arra hivatkozott, hogy új zsákokat vezettek be.

Sokan éltek a gyanúperrel: a drágább zsákok bevezetésének az az oka, hogy valaki a korábbinál jobb üzletet csináljon.

Az FKF szerint nem erről van szó. Azt írták:

„A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján 2016. január 1-től a zöld hulladékot a képződés helyén a zöld hulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve ha a zöld hulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják. A korábban árusított zsákok ennek a követelménynek nem felelnek meg, mivel nem lebomlóak.”

A nagy felháborodás miatt aztán öszvér megoldás született: ha valaki kitette a régi zsákot, akkor a háztartási szeméttel együtt azt is elvitték.

Ezzel párhuzamosan azonban tömeges panaszok érkeztek az idén bevezetett, „biológiailag lebomló” zöld zsákokkal kapcsolatban is. Leginkább az volt a kifogás vele szemben, hogy nincs.

A XXII. kerületben például olyan nagy volt a felháborodás, hogy az önkormányzat kénytelen volt közleményt nyilvánosságra hozni a kerületi lapban.

Ráadásul az új zsák ára is jóval magasabb, mint a korábbié. Tavaly még 230 forintba került, idén már 90 forinttal többe. Az FKF sajtóosztályáról azt írták: „A 100 literes zsák ára bruttó 320,-Ft. Ez valóban több mint a régi zsákoké, a különbség a gyártáshoz felhasznált alapanyag árkülönbözete.”

A kerttulajdonosok szerint nem elég, hogy drágábbak a zsákok, de a minőségük is csapnivaló. Olyan vékony anyagból készültek (erre az FKF közleménye is utal), hogy nem bírják el a fű, illetve a kerti zöldhulladék súlyát. Ha mégis sikerülne épségben kitenni a kertes házak elé, akkor álltukban mállanak szét, mire megérkezik a begyűjtő autó. A kilyukadt zsákokat pedig egyszerűen otthagyják a szemetesek. Ha mégis elviszik, az abból kihulló maradványokat otthagyják. Ezt munkatársaink is tapasztalták a XXII. kerületben.

Az FKF arról tájékoztatott bennünket, hogy „az új, biológiailag lebomló zsákok teljesen új gyártási technológiával és teljesen új alapanyagból készülnek, így a kellő gyakorlat hiányában sajnos lehetnek hibás zsákok. Ez az oka az értékesítésben tapasztalható kisebb fennakadásoknak is. Természetesen vizsgáljuk a beszállított zsákok minőségét. Eddig az Önök által felvetett problémát nem tapasztaltunk. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a gyártóval és jelezzük észrevételeinket.”

És még egy fontos tanáccsal is ellátták a kerttulajdonosokat: „A zsákok beszállítása folyamatos, azonban a nagy érdeklődés miatt javasoljuk, hogy elindulás előtt hívják ügyfélszolgálati irodánkat, illetve hulladékudvarainkat. Ezzel megelőzhető, hogy feleslegesen utazzon a kedves lakos."

2024. április 27., 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.