Hiába a próbálkozás, az Orbán-kormány továbbra is ellenáll a szélerőművek telepítésének

A trükkös akadályok, amik miatt Magyarországon 12 éve nem lehet szélerőműveket telepíteni, továbbrai is érvényben vannak, noha március végéig a tiltást fel kellett volna oldani.

2023. április 24., 10:29

Szerző:

Március végén elvileg már fel kellett volna oldani azokat a tilalmakat, amelyek 2011 óta lehetetlenné teszik szélerőművek telepítését Magyarországon. A Népszava cikke szerint azonban a kormány még a korábban, az uniós kérésre saját magának kitűzött határidőt sem tartotta be, a kvázi-tilalmat jelentő szabályozások pedig továbbra is érvényben vannak.

Lendvay Péter, a Magyar Szélenergia-ipari Társaság (MSZIT) elnöke a lapnak elárulta, különböző szabályozások miatt 2011 óta nem épülhet Magyarországon szinte sehol szélfarm, így összességében mintegy 17 éves lemaradást kellene ledolgoznunk szomszédainkkal szemben.

EU-s pályázatok szélerőművek energetikai felhasználásra való telepítésére legutóbb ugyanis a Gyurcsány-Bajnai korszakban jelentek meg Magyarországon. A legnagyobb ilyen létesítmény a szélenergia szempontjból előnyös Kisalföldön 172 turbinával, 332 megawattos teljesítménnyel működik, az utolsó ilyen létesítmény pedig 2011-ben, tehát 12 éve készült el.

Az új szélenergia-pályázatot az Orbán-kormány már 2010-ben lefújta, azóta pedig, 2016-ban a települések külterületén a szélerőmű-építést tiltó védősávot 12 kilométerre növelték, ez a gyakorlatban az építés tilalmát jelentette.

És noha 2022-ben Palkovics László már belengette, a szigornak vége szakadhat, ő hamarosan távozott miniszteri posztjáról, és az Ipari és Technológiai Minisztériumban az ügyben nem is történt semmi.

Később az őt váltó Lantos Csaba energiaügyi miniszter is kijelentette, a tilalmat fel kell oldani, és nagyjából 1000 megawattig, kiegészítő megújuló energiává kell tenni a szélerőműveket. Mindezek ellenére nem történt semmi. Még úgy sem, hogy a visszatartott EU-s pénzek kifizetésének egyik feltétele lett Brüsszelben a tilalom feloldása.

A gyakorlat alapvetően Orbán Viktornak és körének a szélenergiával szembeni különös ellenérzéseivel lehet magyarázható, ennek a miniszterelnök többször hangot is adott az évek során.

Az ellenérzések többsége azonban Lendvay Péter szerint világosan és tudományosan cáfolható.

Néhány pozitív jel után tehát az ügyben továbbra sem történt semmi. Az erről szóló kormányhatározat keretében a szakmai szervezeteket decemberben kérdezte meg utoljára az Energiaügyi Minisztérium szakvéleményükről, az az által megadott március végi határidőig azonban a tilalom feloldása és az új szabályozás elkészítése továbbra sem történt meg, és azt sem lehet egyelőre tudni, mikorra történhet meg mindez.

(Kiemelt kép: Szélturbina a Vas megyei Vép határában 2018. április 25-én. MTI Fotóbank: Varga György)