Kifolyt kátrányszerű anyag lobbant lángra a levegővel érintkezve Százhalombattán

A múlt heti kisebb tűzeset után ismét teljes kapacitással működik a százhalombattai Dunai Finomító.

2022. június 24., 08:45

Szerző:

Még június 14-én ütött ki kisebb tűz a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs kettes ütemében – mondta el az Inforádiónak Bakos Piroska, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója.

„Egy szivattyú hibásodott meg, és ekkor kifolyt egy kátrányszerű anyag, ami a levegővel érintkezve lángra lobbant”

– árulta el a kommunikációs igazgató, hozzátéve, hogy tűzoltók ugyan nagyon rövid idő alatt eloltották a tüzet, de magát az üzemet le kellett állítani. A Mol közlése szerint személyi sérülés és környezeti kár nem történt. Az üzemet mostanára helyreállították.

Az olajtársaság arról nem adott tájékoztatást, hogy a 9 napos leállás mekkora kiesést okozott a kőolajfinomító termelésében.

A baleset után azt közölték, hogy az üzem leállása átmenetileg mintegy napi 8 ezer tonnával vetheti vissza a Mol kőolaj-feldolgozó képességét, ám mivel a desztillációs üzemben több folyamat is zajlik, ez automatikusan nem szorozható fel a kiesett napok számával.

(Kiemelt képünk: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke, az előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

06:30

A globális minimumadó bevezetése olyan nehézségekbe ütközik, amelyeken nem tudunk átlépni, mi az adócsökkentések kormánya vagyunk - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Madridban a közmédiának nyilatkozva.