A Kúria elnöke reagált Szánthó Miklós személyeskedő beszólására

A Kúria elnöke visszautasította az Alapjogokért Központ igazgatójának támadását.

2021. október 25., 14:08

Szerző:

Az Alapjogokért Központ igazgatója nehezen viseli, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta a kormány egyik népszavazási kérdését. A posztban pedig a politikus az ügyben döntő Kovács Andrást is kifogásolta. Azonban a Kúria elnöke visszautasította az Alapjogokért Központ igazgatójának támadását. Varga Zs. András nem hagyta szó nélkül Szánthó Miklós írását, és figyelmeztet: a bírák elleni személyes támadás sérti az alkotmányos működést – írja a HVG. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, kormányellenes genderistának nevezett egy alkotmánybírót Szánthó Miklós. Szánthó Miklós a döntést egy pénteki Facebook-posztban bírálta egy általa elnevezett, „Így darálta be a Fidesz a bíróságokat” c. epizódban. A vitatott kérdés a gyermekvédelmi népszavazás ügyében a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” a gyermekvédelmi népszavazás ügyében javasolták, a Kúria pedig „letiltotta” azt.

A Kúria döntését azzal indokolta, hogy a nemátalakító kezelések elérhetőségének tiltása a „kiskorú alapjog-gyakorlását, önrendelkezési jogát és a testi integritáshoz való jogát korlátozná”, a „tiltás az önrendelkezési jog olyan mértékű korlátozását jelentené, amely az emberi méltóságból levezetett önrendelkezési jog lényegi magját vonná el”

– olvasható a határozatban. Amire Szánthó Miklós reagált: 

„Tehát a bírói tanács úgy gondolja, hogy lehetővé kell tenni a még befolyásolható, önálló döntés meghozatalára csak részlegesen vagy teljesen képtelen kisfiúk vagy kislányok számára, hogy kislányok vagy kisfiúk lehessenek”

– írta a politikus a posztban. A poszt további részében Szánthó az ügyben döntő Kovács András személyét kifogásolta. Kiemelve: Kovács András bíró egyébként nem ismeretlen a politikai jellegű döntések meghozatalában: szintén az általa vezetett tanács volt például még 2018-ban, mely érvénytelenített több ezer határon túli voksot az országgyűlési választásokon, egy mandátumtól éppen megfosztva a Fideszt, és odaadva azt a Jobbiknak.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke, akit az Alapjoogokért Központ igazgatója is aligha nevezhet kormányellenesnek, közleményben utasította vissza a támadást.

„A Kúria elnöke ismételten emlékeztet arra, hogy a bírói tekintély tiszteletben tartása az alkotmányos működés, a jogállam csorbítást nem tűrő alapértéke. A bíróságok döntésének tiszteletben tartása nemcsak a pernyertes, hanem a pervesztes felet is kötelezi. A bírói döntés természetesen vitatható. Ha rendelkezésre állnak jogorvoslati eszközök a vélt hiba orvoslására, azok igénybe vehetők. Ennek keretében minden tárgyilagos ellenvélemény kifejthető. 

A bírák azonban személyükben nem támadhatók, mert ez aláássa a bíróságok és a bírák ítélkezési tevékenységébe helyezett közbizalmat, sérti az alkotmányos működést. Tisztelettel kéri ennek figyelembevételét”

– áll a Kúria által kiadott közleményben.

(Kiemelt kép: Varga Zsolt András, a Kúria elnöke Fotó: Merész Márton)