Az Alapjogokért Központ vezetője szerint a Kúria egyik bírája beállt genderistának

Szánthó Miklós éles bírálattal illette a Kúria egyik döntéshozóját.

2021. október 24., 11:01

Szerző:

A genderistákat és a nyílt társadalom hálózatát feltételezi az Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós a Kúria döntése mögött, mely a kormány által nyáron bejelentett gyermekvédelmi népszavazás egyik kérdését jogellenesnek minősítette – közölte az Index vasárnapi cikkében.

Szánthó Miklós a döntést egy pénteki Facebook-posztban bírálta egy általa elnevezett, „Így darálta be a Fidesz a bíróságokat” c. epizódban. A vitatott kérdés a gyermekvédelmi népszavazás ügyében a

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”

a gyermekvédelmi népszavazás ügyében javasolták, a Kúria pedig „letiltotta” azt.

A Kúria döntését azzal indokolta, hogy a nemátalakító kezelések elérhetőségének tiltása a „kiskorú alapjog-gyakorlását, önrendelkezési jogát és a testi integritáshoz való jogát korlátozná”, a

„tiltás az önrendelkezési jog olyan mértékű korlátozását jelentené, amely az emberi méltóságból levezetett önrendelkezési jog lényegi magját vonná el”

– olvasható a határozatban.

„Tehát a bírói tanács úgy gondolja, hogy lehetővé kell tenni a még befolyásolható, önálló döntés meghozatalára csak részlegesen vagy teljesen képtelen kisfiúk vagy kislányok számára, hogy kislányok vagy kisfiúk lehessenek”

– írta a politikus a posztban.

A poszt további részében Szánthó az ügyben döntő Kovács Andrást kifogásolta, aki elmondása szerint: „azt is megérvelte, hogy a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való joga viszonylagos, mivel az az ún. interszexuális személyekre nem vonatkozik - hiszen szerintük az Alaptörvény csak azokról beszél, »akik férfiaknak vagy nőknek születnek«, míg inter- meg transzszexuális emberekről (gyerekekről) nem ejt szót, ergo nem is szabályozza.”

Szánthó hozzátette: Kovács András bíró egyébként nem ismeretlen a politikai jellegű döntések meghozatalában: szintén az általa vezetett tanács volt például még 2018-ban, mely érvénytelenített több ezer határon túli voksot az országgyűlési választásokon, egy mandátumtól éppen megfosztva a Fideszt és odaadva azt a Jobbiknak.

Illetve közölte, hogy Kovács volt az, aki 2019-ben ezt követően egy „szakmai konferencián” azt mondta:

„Magyarországon nincs jogállam”

Szánthó végezetül a posztot azzal zárta, hogy „Ez van, nekünk ilyen diktatúra jutott”.

 

(Kiemelt kép: 2021.10.21. - Szánthó Miklós: Alliance for the Common Good - partnerségben az Instytut na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris-szal! Fotó: Szánthó Miklós hivatalos Facebook oldala.)