Szállásadó diszkriminálta a Pécsi Pride szervezőit, majd ezt tette

Először nem zavarta, hogy LMBTQ-témájú rendezvény lesz a szállásán.

2021. szeptember 16., 12:07

Szerző:

2020-ban, a koronavírus-járvány előtt a Pécs Pride szervezői egy ifjúsági csereprojektet szerveztek. A szállásadó azonban, amikor megtudta, hogy a programban LMBTQI témákról is szó lesz, visszamondta a szállást pár héttel az esemény tervezett megvalósulása előtt – olvasható a Háttér Társaság közleményében. 

A Pécs közelében lévő kastélyszálló tulajdonosa tudta, hogy a programban különböző kisebbségek is részt fognak venni, és meg is történt a megegyezés, annak ellenére, hogy a szálláshely üzemeltetője megosztott egy, a Pécsi Pride megtartása elleni petíciót. A félreértések elkerülése végett a szervezők jelezték, hogy a programon az LMBTQI közösség tagjai is részt fognak venni. A férfi ezt követően nem jelzett vissza, végül a szervezték keresték fel. Végül vonakodva belement a foglalásba, de kikötötte, hogy ne legyenek a résztvevők “láthatóan” melegek, mert a “fogdosás, csókolózás” a többi vendéget elriasztaná. Végül a program hivatalos bejelentése után mondta vissza a foglalást, hozzátéve, hogy „a homoszexualitás bűn, és itt Európai Uniós pénzből melegeket támogatnak”.

A szervező Diverz Ifjúsági Hálózat végül az Egyenlő Bánásmód Hatásághoz fordult. A közlemény szerint a szállásadó az eljárás során azt állította, nem emlékszik arra, hogy a „meleg kérdés ilyen mélységben szóba került volna”. A Diverz Ifjúsági Hálózat szervezői azonban hangfelvételekkel is tudták bizonyítani igazukat. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ezt követően megállapította, hogy a szállásadó megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és százezer forint bírságot szabott ki. A Hatóság azt is kiemelte, hogy a szállásadó az eljárás alatt sem tagadta a diszkriminatív kijelentéseit, csak azt állította, hogy nem emlékszik rájuk. 

„Vidéken sajnos az LMBTQI emberek még több hátrányos megkülönböztetéssel találkozhatnak. Ezért mérföldkő a szombatra tervezett Pécs Pride: fontos, hogy megmutassuk, itt vagyunk, és itt is támogatnak minket. Reméljük, hogy minél több LMBTQI ember és támogató fog eljönni, hogy Pécsen is megünnepeljük a sokszínűséget” – mondta el B-Hábel Géza, a Diverz Ifjúsági Hálózat ügyvezető igazgatója.

(Kiemelt kép: Budapest Pride 2012. Fotó: PETER KOHALMI / AFP)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.