A miniszter szerint jó szövetségesek vagyunk

A NATO-ban is, a védelmi iparban is, és a kiadásokban is.

2023. február 15., 16:55

Szerző:

A magyar kormány a háború idején és a migrációs nyomás jelentette veszélyek korában is a magyar emberek biztonsági érdekeit képviseli a NATO-ban – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően.

A miniszter beszámolt arról, hogy a tanácskozáson áttekintették a NATO keleti szárnya megerősítésének állását.

Magyarország ebben is kiválóan teljesít, hiszen a keleti szárnyon létrehozott négy új harccsoport közül a magyarországi érte el elsőként a teljes műveleti képességet – mondta Szalay-Bobrovniczky, aki ismertette a magyar kormány álláspontját: nem szabad figyelmen kívül hagyni a déli irányból fenyegető illegális migrációs veszélyt, a Nyugat-Balkán biztonsága pedig elsődleges fontosságú Magyarország számára – Magyar Honvédség évek óra sikeresen és elismerten vesz részt a régióban szolgálatot teljesító nemzetközi missziókban, mind Koszovóban, mind Bosznia-Hercegovinában.

Arról a kötelezettségvállalásról, hogy a tagországok 2024-ig közelítik védelmi kiadásaikat a bruttó nemzeti termékük (GDP) két százalékához, a honvédelmi miniszter azt mondta, hogy Magyarország a jól teljesítő szövetségesek közé tartozik, ugyanis már egy évvel a meghatározott határidő előtt, idén elérheti a GDP-arányos 2 százalékos szintet, de hozzátette, hogy több szövetséges tagállam ezt még magasabbra emelné, amiről a júliusban tervezett, vilniusi NATO-csúcstalálkozón születhet döntés.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban folytatott megbeszéléssel összefüggésben a miniszter elmondta, hogy Magyarország álláspontja nem változott: „Mi továbbra is békét akarunk. A háború minden jel szerint elhúzódni látszik, és mivel itt emberek életekről van szó, nem tudjuk elégszer elmondani: emberéleteket csak a békével lehet menteni. Ezért továbbra is ellenzünk minden olyan lépést, ami a háború további eszkalációjához vezet”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a NATO Vilniusban tervezett idei csúcstalálkozójával kapcsolatban azt mondta, a csúcs előkészítésében fontos szerepet kap a védelmi ipari beruházások megerősítése, és „Magyarország lépéselőnyben van, köszönhetően azoknak a beruházásoknak, melyek nemcsak a magyar védelmi erőket, de a magyar gazdaságot, egyúttal a nemzetközi pozíciónkat is erősítik”.

(Képünkön: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Szentháromság téren 2023. január 12-én. MTI/Máthé Zoltán)

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.