Szakad a hó Kékestetőn

Megérkezett Magyarországra a mediterrán ciklon, és hó borította be a Kékestetőt. Országszerte kiadós csapadékra számíthatunk, ami elsősorban eső formájában fog lehullani. Örülhetnek viszont a síelni vágyók, ugyanis az egész Alpokban havazni fog a héten, így a most indulókat friss hó várja majd. 

2023. január 16., 10:45

Szerző:

Elérte a mediterrán ciklon vasárnap estére Magyarország területét, és ezzel együtt megérkezett Kékestetőre a hó; az Időkép webkamerájának felvételéből látható, ahogy pillanatok alatt kifehéredett a táj. 

Hétfőn kiadós csapadékra számíthatunk a középső és végül keleti, délkeleti tájakon is, igaz, csak esőre. A hegyek csúcsain viszont – főként az Alpokalján, illetve a Kőszegi-hegységben – 4,5 centiméter hó hullhat, valamint nyugaton az alacsonyabb szinteken pár centi vizes, tapadó hó. A 0 feletti hőmérséklet miatt azonban nem marad meg, hamar olvadásnak indul.

Az Időkép előrejelzése szerint hétfőn elsősorban eső várható, de reggel, délelőtt főként a Dunántúl nyugati felén, valamint a Dunántúli-középhegység magasabb részein, napközben pedig az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havas eső, havazás kialakulhat. A déli-délkeleti szél többfelé élénk, délkeleten erős lehet. Délután 1 és 10 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten lehet enyhébb az idő.

Jó hír a síelőknek, hogy a mediterrán ciklonnak köszönhetően egész héten havazni fog az Alpokban. „Ausztriában Villach, Kreischberg, Hochkar és Semmering térségében is felfrissülnek a pályák, és a hét második felében már a hőmérők is igazi téli értékeket mutatnak majd” – írja az Index. Ausztria egyes részein akár 40 centiméter hó hullhat, a hegyekben pedig még ennél is több. Szlovéniában sem marad el a nagy havazás: a Júliai-Alpokban több, mint fél méter friss hó várható. A francia, olasz, német és svájci sípályákra készülőkre is friss hó vár majd, és néhány völgyben mínusz 10 foknál is hidegebb lehet.

(Kiemelt képünk: Havas táj Kékestetőn 2021. december 3-án. Fotó: MTI/Komka Péter)

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.