Mi a Fidesz valódi célja a „Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony!” petícióval?

Elemzők szerint a Kubatov-lista frissítése és a szavazótábor mozgósítása lehet a fő cél, de a választási szabályok módosítása sem zárható ki.

2021. szeptember 9., 17:15

Szerző:

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója hét elején bejelentette, hogy öt nap alatt több mint 100 ezren csatlakoztak a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! névre hallgató, a kormánypártok által kezdeményezett petícióhoz. Az azonban továbbra sem tiszta, hogy a Fidesz milyen céllal is indította el ezt az aláírásgyűjtést. Egyes szakértők szerint a szavazótábor mozgósítása, az előválasztási kampányra való reagálás, valamint a szimpatizánsok adatgyűjtése is fontos része lehet az akciónak. 

A 168 megkeresésére Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója elmondta, a Fidesz a 2019-es önkormányzati választások során megtanulta, hogy nem nézheti tétlenül az ellenzék utcai aktivizmusát, ezért az aláírásgyűjtés az előválasztásra adott reackiónak tekinthető, amihez adatfrissítés is társul. Hangsúlyozta: a Fidesz egyértelműen a budapesti főpolgármester győzelmével számol, ezért is érik őt kiemelt támadások a kormánypártok részéről. Ezt mutatják a főváros elleni támadások, illetve az, hogy három hónap alatt 130 millió forintot költöttek a Karácsony Gergely elleni kampányukra a Fideszhez köthető oldalak.

„A Fidesz célja, hogy ne Karácsony Gergely nyerje meg az előválasztást, viszont ha mégis ő nyer, már egy megalkotott ellenségképük lesz a kihívó ellen” – tette hozzá. 

Pulai szerint a Kubatov-lista frissítésén kívül más célja nem lehet az aláírásgyűjtésnek, ugyanis a kormánypártnak nincs hova benyújtani az aláírásokat. Kiemelte, hogy a Fidesz már sokszor megmutatta, képes hihetetlen mértékben hajlítani a közjogi rendszert, de arra nem lát esélyt, hogy népszavazási kezdeményezés legyen a petícióból, vagy hogy megtiltsák Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc indulását a választásokon. „Hivatalosan egy évvel a választások előtt már nem lehet módosítani a választási törvényen, igaz erre már a múltban is volt példa” – mondta Publicus Intézet elemzője, hozzátéve, hogy amennyiben erre mégis sor kerül, az nem az aláírásgyűjtés, hanem a kormánypárt akarata miatt lesz. Végül megjegyezte,

különböző részletszabályok módosítása által azonban fennáll annak a veszélye, hogy megnehezíthetik egy új kormány felállítását, illetve működését. 

Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke közösségi oldalán öt érvet hozott fel, amiért a Fidesz az aláírásgyűjtés mellett dönthetett. A Második Reformkor Alapítvány elnöke szerint elsősorban a harci morál növelése lehet a kampány célja, de Pulai Andráshoz hasonlóan ő is felhozta az adatgyűjtés, illetve adatfrissítés lehetőségét is. A korábbi pártvezető szerint lélektanilag is fontos lehet a Fidesz-szavazók számára, hogy a kormánypártnak legyen utcai jelenléte. Véleménye szerint ugyanis az utcai jelenlét erejét az előválasztás miatt most az ellenzék hasznosítja – ezen változtatna most a Fidesz. Vona Gábor szerint a kormánypárt céljai között lehet az is, hogy emlékeztesse a választóit arra, milyen visszaélések történtek Gyurcsány Ferenc elnöksége alatt. Karácsony Gergely kampányba történő bevonásáról úgy fogalmazott: a kormánypártok számára „a budapesti bénázások bemutatása mellett a csodafegyver az lehet, ha minél jobban 'összegyurcsányozza' a főpolgármestert.”

Ceglédi Zoltán politikai elemző, publicista az Öt című TV-műsorban fejtette ki véleményét a kampányról. Elmondta, a kormány emojis kampánya után már azt hitte, hogy nincs lejjebb, azonban a Fidesz ezzel a petícióval megmutatta, hogy mindig van butább kampány. Kiemelte: egy petíciónak akkor sincs valódi értelme ha az ellenzék csinálja, akkor pedig végképp, ha a kormány teszi ugyanezt. Ceglédi szerint nem lehet megállítani Karácsonyt és Gyurcsányt egy petícióval, ugyanis a petíció jelentése: egy írásbeli panasz valamely hatalomhoz. A 11 éve kétharmados többséggel kormányzó Fidesz kihez fordul? – tette fel a költői kérdést az elemző. Zárásként megjegyezte, arra is fontos emlékeztetni az embereket, hogy Gyurcsány Ferenc nem indul semmilyen pozícióért, így nehéz lenne megállítani.

(Kiemelt kép: A Fidesz és a KDNP a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű petíciójának aláírásgyűjtő ívei a belvárosi Ferenciek terén 2021. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)