Stabilizálódik a légkör, mutatjuk mit jelent ez

Kontinensünk északi felének időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon alakítja, területén jellemzően napos, száraz az idő, inkább csak a peremén fordulnak elő felhős tájak és záporok, zivatarok.

2023. június 11., 16:39

Szerző:

Ezzel szemben Európa déli felén labilis a légtömeg, így az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több helyen alakul ki zápor, zivatar helyenként felhőszakadással kísérve. 

Az északi anticiklon peremén északkelet felől szárazabb, kissé hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, így hétfőre az ország döntő részén stabilizálódik a légkör.

Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződés várható több helyen záporral, zivatarral, majd északkelet felől határozottan csökken a gomolyfelhőzet és a csapadékhajlam, az éjszaka második felére nyugaton és délen is megszűnnek a záporos, zivataros gócok. 

Hétfőn napos idő várható általában kevés gomoly- és fátyolfelhővel, az ország döntő részén csapadék nélkül, de a délkeleti határ közelében és az Alpokalján nem lehet kizárni egy-egy záport, esetleg zivatart. 

Az északkeleti, északi szél több helyen megélénkül, északkeleten olykor meg is erősödik. Vasárnap zivatarok környezetében átmeneti viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között alakul. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 20 és 25 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Karl-Josef Hildenbrand / DPA / AFP)