Több támogatást kapnak a sportakadémiák jövőre, mint az MTA, ráadásul a pénzük felhasználásáról is szabadabban dönthetnek

2019. július 24., 09:04

Szerző:

Bár tavaly még a 107 milliárd forint jutott a magyar költségvetésből a Magyar Tudományos Akadémia számára, a kutatóhálózatainak az Orbán-kormány részéről erővel elért elcsatolása után mindössze 17,1 milliárdból gazdálkodhat a magyar tudomány csúcsintézménye.

Ezzel szemben a sportakadémiák költségvetési támogatása 19,1 milliárd forint

– írja a Népszava a költségvetési adatok alapján. A sport utánpótlására közvetlenül 10 milliárdot fordít a kormány, ezen kívül 9,1 milliárd forintot a sportági szövetségek kapnak az utánpótlási akadémiák finanszírozására. 

Amit szabad Jupiternek

Ez a támogatási struktúra azért is elképesztő, mert a közvetlen támogatás mellett a sportszövetségek maguk dönthetik el, hogyan hasznosítják az utánpótlásra fordítható keretet. Emlékezetes, az Orbán-kormány az MTA esetében arra hivatkozva szakította el a kutatóhálózatokat, mert beleszólást akart a korábban az MTA tudományos közössége és módszerei alapján bonyolított pénzosztásba, hogy melyik kutatást támogatják és mekkora összeggel.

Tehát, az MTA-nak, a Magyarország legnagyobb tekintélyű nemzeti intézményének, legképzettebb, legkvalifikáltabb kutatókat tömörítő közösségének nincs már érdemi beleszólása a tudományos alapkutatások támogatásába, de a sportszövetségeknek ez a joga megvan saját területükön.

Természetesen nem arról van szó, hogy az Orbán-kormány nem költ a jövőben a tudományos alapkutatásokra. Azonban a tudomány függetlenségének alkotmányos alapjoga szerinti független MTA-költségvetés helyett már a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium dönt érdemben a kutatási pénzekről, ugyanis a miniszter jelöli ki a pénzek elosztásáért felelő tanács tagjainak többségét.