Sonkarazzia: ismeretlen eredetű húsok nyomában az ellenőrök

Tisztul a kép Somogyban, az élelmiszeripari vállalkozók jelentős része betartja az előírásokat – szakértők szerint reményre ad okot a húsvéti ellenőrzéssorozat. Ezúttal már csak kisebb hiányosságokat tártak fel.

2010. április 1., 18:15

Somogyban a húsvéti razzia első hetében két kiemelt ügyet tártak fel az állatorvosok.A

sonline.hu Megírták: Kaposváron egy illegális húsfüstölőt füleltek le. Eljárás indult ellene, mivel az illető nem csupán magán-, hanem közfogyasztásra is vállalt munkát. A másik esetben egy Marcali környéki boltban elképesztő látvány, rendetlenség fogadta az ellenőröket.

Az elmúlt héten azonban már jóval kedvezőbb tapasztalatokat szereztek a somogyi állatorvosok, akik egy társhatósági vizsgálatba is bekapcsolódtak.

– A nyomon követhetőséggel adódtak gondok – derült ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságának nyilvánosságra hozott eredményéből. Tóth Szabolcs igazgató azt mondta: jelöletlen csirke- és marhahúst fedeztek fel három kaposvári vendéglátóhelyen. Összességében 15 kilónyi árut vontak ki a forgalomból. Az érintett vállalkozásokra mintegy félmilliós forint bírságot vethetnek ki.

– Az eddig eltelt két hét során közel 70 kereskedelmi egységben ellenőriztünk. Kollégáim az eseteknek csaknem 15 százalékában bukkantak kisebb-nagyobb hiányosságra. Ezúttal jobbak a mutatók, mint amit tavaly ilyenkor tapasztaltunk.