Sok lett volna a háromórás autóút a honvédelmi miniszternek, repülőt hívtak érte

Egy kormányzati Airbus A319-est Kecskemétről Sármellékre vezényeltek, hogy a honvédelmi tárca vezetőjének, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek 270 kilométerrel kevesebbet kelljen autóznia. 

2022. október 25., 12:14

Szerző:

A honvédelmi miniszter vasárnap délelőtt még Zalaegerszegen volt Orbán ünnepi beszédén, miközben Kecskeméten várt rá egy Airbus A 319-es. A repülőgép viszont 15:08-kor felszállt, hogy Zalaegerszeg közelében levő Sármelléken leszálljon. Onnen pedig 16:18-kor elindult Ankarába – írta a Népszava.

A Honvédelmi Minisztérium A portálnak elismerte, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utazott a géppel Ankarába. A több millió forintos pluszkiadást jelentő drága zalai kitérőt viszont nem indokolták.  „A HUAF409-es honvédségi gépen, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség delegációja utazott hivatalos tárgyalásra Ankarába. Orbán Viktor miniszterelnök nem utazott a gépen” – válaszolta a Honvédelmi Minisztérium.

Sármellék nem esik útba Ankara felé, a zalai kitérő jelentősen megdobta a török utazás költségeit. Egy Airbus A319-es üzemben tartási költsége az Aircraft Cost Calculator portál számításai szerint óránként 8800-9200 dollár között mozog. Ez átszámítva 3,6-3,9 millió forint.

(Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszél a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott központi ünnepi megemlékezésén a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban 2022. október 20-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)