Sohasem várt segítséget kapott egy ellenzéki polgármester

A cél egy közpark létesítése Újlipótvárosban. 

2022. április 27., 10:34

Szerző:

Mindent bevet Újlipótváros egyik utolsó üres telkének megszerzéséért a XIII. kerületi önkormányzat, hogy ott közparkot alakítson ki. Váratlan helyről kapott támogatást, olvasható a Népszava cikkében. 

Meglepő lehet, de a Fidesz jelöltjeként Józsefvárosban kétszer is ringbe szálló, majd az önkormányzati és az országgyűlési választásokon is alulmaradó Sára Botond vezette fővárosi kormányhivatal egy ellenzéki vezetésű kerület mellé állt egy ingatlanügyben. A konkrét esetben XIII. kerületi telekvita során érkezett a kormánypárti segítség. A Tóth József (MSZP) vezette angyalföldi önkormányzat 2020 szeptemberében úgy határozott, hogy vételi ajánlatot tesz Újlipótváros egyik utolsó, évtizedek óta beépítetlen telkére. A cél egy közpark kialakítása a területen. 

A 4994 négyzetméteres telekért 315 milliót ajánlott a kerület, miközben az ingatlant néhány hónappal korábban zöldterületi övezetbe sorolta át az önkormányzat, ez egyúttal jelentős  értékcsökkenést is jelentett. Az ingatlan tulajdonosa nem fogadta el az ajánlatot. A felek alkudozni kezdtek, megállapodás nem született. Az kerület vezetése tavaly szeptemberben megindította a kisajátítási eljárást.

A fővárosi kormányhivatal igazságügyi szakértőt rendelt ki, aki novemberre el is készítette a szakvéleményt, amelyben a korábbi övezeti besorolás szerint 2,468 milliárd forintban, a jelenlegiben pedig 862,5 millióban határozta meg az ingatlan értékét. Az árat az ingatlan tulajdonosa és az önkormányzat is vitatta. A kerület kérte az általa felfogadott saját igazságügyi szakértő véleményének figyelembe vételét. A kormányhivatal saját szakértője erre kiegészítette szakvéleményét, de az összegek nem változtak

– tárta fel a részleteket a Népszava. A szakvélemények mentén vezetett tárgyalások következtében sem született eredmény. A Sára Botond vezette kormányhivatal a választások után döntött:  elfogadta az önkormányzat érvelését és a kisajátítás jogalapját, miszerint a sűrű beépítésű városrészben egy új közpark létrehozása közérdekű cél. A kártalanítás összegét 866,4 millió forintban határozta meg. A önkormányzatnak 2023. május 15-ig kell kialakítania a közparkot a telken és később sem építheti be. Abban az esetben, ha ez nem következik be az eredeti tulajdonos visszavásárolhatja az ingatlant. 

(Kiemelt kép: Az épülő lakópark az Újlipótvárosi lakótelep panelházai mellett. Fotó: Juhász Gábor / MTVA)