Sikertörténetnek tarja a tavalyi évet a pénzügyminiszter

A brutális mértékű inflációról azonban egy szót se ejtett.

2022. február 15., 13:54

Szerző:

Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta kedden, hogy a magyar gazdaságtörténet legnagyobb GDP-növekedése lett a tavalyi.

„Tavaly a magyar gazdaság 7,1 százalékkal nőtt, ezzel a magyar gazdaságtörténet legnagyobb éves növekedése lett a 2021-es” – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes kedden Budapesten sajtótájékoztatón. 

A tárcavezető a reggel megjelent statisztikát kommentálva kiemelte: az adatok két dolgot mindenképpen mutatnak, egyrészt bebizonyosodott, hogy eredményes az adócsökkentésre, a családok és a vállalkozások támogatására, valamint a beruházásokra épülő gazdaságpolitika. Ezek gyors visszaépülést tesznek lehetővé egy válság után is – mondta.

Varga Mihály úgy vélekedett, azzal, hogy a kormány nem a megszorítások politikáját választotta, elkerülte a visszaesést. A tárcavezető azt is hozzátette, minden ágazat jól teljesített, egyedül a mezőgazdaság nem, a kedvezőtlen időjárás miatt.

„A foglalkoztatási adatok kedvezőek, egymillióval többen dolgoznak, mint 2010-ben. A bruttó keresetek megduplázódtak az elmúlt 10 évben, ez szintén a sikeres újraindítást jelzi. A kiskereskedelmi forgalomra a bérek növekedése és a rekordszintű foglalkoztatás kedvezően hatott, tavaly 3,5 százalékkal bővült az ágazat. Így azt a klasszikus kérdést megválaszolva, hogy mit éreznek ebből az emberek, azt lehet mondani, hogy többet tudnak vásárolni, fogyasztani és költeni az üzletekben” – mondta Varga Mihály.

A miniszteri örömódát némileg beárnyékolja az a tény, hogy Magyarországon évtizedes csúcsra, 7,9 százalékra emelkedett az infláció januárban. 15 éve nem volt akkora áremelkedés Magyarországon, mint most. Januárban az árak átlagosan 7,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Ez elmúlt egy évben leginkább az élelmiszerek és az üzemanyagok árai nőttek. Noha az infláció stagnálására számítottak elemzők, a novemberi és decemberi 7,4 százalékról nem vártak további emelkedést, a most közölt adat negatív meglepetés.

(Kiemelt kép: Varga Mihály hivatalos Facebook-oldala)

07:52

Felsővezeték-szakadás miatt késések várhatók a Déli pályaudvarról induló és oda érkező vonatoknál, közölte a Mávinform szerda reggel az MTI-vel.