„Senki nem akarja az MTA-t államosítani” – állítja Palkovics, de azért megállapodna az akadémikusokkal bizonyos ügyekben

2018. június 16., 17:46

Szerző:

Nem sérti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiáját a testület költségvetését érintő törvénymódosítás – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornának.  

„Senki nem akarja az MTA-t államosítani” – jelentette ki a tárcavezető az ezzel kapcsolatos kritikákra reagálva, hozzátéve: a tervezett módosítás a források hatékonyabb elosztását szolgálja a jobb eredmények érdekében, és szeretnék, hogy erre vonatkozóan szülessen egy megállapodás a tudomány szereplőivel.    

Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

Palkovics szerint az egységes innovációs és tudománypolitika megteremtése tisztán szakmai kérdés, amely nemcsak az MTA, hanem az egyetemek és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal forrásait is érinti. Szerinte a lépés nem sérti semmilyen módon az MTA érdekeit és autonómiáját. „Hiszen ezt a forrást az MTA meg fogja kapni. Annyi változás lesz, hogy megállapodunk bizonyos nagyobb ügyekben” – fogalmazott, ezzel tehát elismerve, hogy feltételekhez kötik majd az MTA önrendelkezését a kutatási források elosztásában.

Palkovics ugyanakkor azt is mondta, az MTA továbbra is önállóan dönthet kutatóintézetei finanszírozásáról és személyi kérdéseiről, a végrehajtandó projektekről és programokról.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön közölte lapunkkal, hogy egységes innovációs és tudománypolitikai stratégia jön létre, ezért az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, összesen mintegy 70 milliárd forintnyi forrás felosztását a jövőben az innovációs tárca koordinálja. Ezután – mint szintén megírtuk – az MTA pénteken rendkívüli ülésen tárgyalta meg a 2019. évi költségvetési törvény és az MTA-törvény módosítását. Közleményükben azt írják, hogy mivel nem konzultáltak előzetesen az MTA-val az intézményt lényegesen érintő módosításokról, azt kérik a kormánytól, hogy a törvényjavaslatok ne kerüljenek az Országgyűlés elé.

Az MTA 40 milliárdos támogatásából 28 milliárd forint Palkovics minisztériumához kerül, amivel a kormány egyfajta pénzügyi kontrollt gyakorolhatna a tudományos kutatások felett. Az aggályok arról szólnak, hogy gyakorlatilag Palkovics László dönthetne arról, hogy milyen kutatást folytassanak az intézetek. Az MTA doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör közleményben ítélte el ezt a pénzügyi kontrollt, amelyet az autonómia elleni súlyos támadásként értékelnek.

Az MTA pénteki közleménye kiemelte: irreálisan rövid időt kaptak június 12-én a módosítás véleményezésére, ami alapvetően érinti az akadémiai kutatóhálózat működésének feltételeit. 

Az ITM-hez átcsoportosítandó 28 milliárd forintból ráadásul 20 milliárd forint a kutatások témájától független (alapfeladatokkal kapcsolatos) bér- és működési költségeket tartalmaz.

A Vezetői Kollégium június 12-i ülésén határozott álláspontot képviselő határozatot fogadott el, amelyet Lovász László, az MTA elnöke Orbán Viktor miniszterelnökhöz és a kormánya tagjaihoz is eljuttatott.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.