Schmidt Máriáék nagyon nem akarták, de mi bejutottunk Milo Yiannopoulos előadására a Bálnába

Muszlimokra, menekültekre, transzneműekre és nőkre tett becsmérlő kijelentések után még a 13 évesekkel folytatott viszonnyal való ironizálás sem tett tönkre egy kortárs megmondóemberi karriert, sőt az új típusú sztárt a magát mostanában régi vágású kereszténydemokrataként aposztrofáló Orbán-kormány szellemi holdudvara látja vendégül és rajongja körbe. Önmagában ez botrány? Vagy épp a mi Milo-reakcióink azok?

2018. május 25., 18:08

Szerző:

Este hattól színpadra lép Budapesten a Bálnában Milo Yiannopoulos, s erről az eseményről a 168 Óra sem maradhat le. A nemzetközi meghívottakat is kiválasztó konferenciaszervező a Schmidt Mária főigazgatósága alatt működő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTK), a szervezők szerint pedig a konferencia fő célja, hogy átfogó képet adjon a napjainkban zajló politikai és kulturális folyamatokról, illetve, hogy meghatározza a közép-európai országok szerepét az Európai Unió jövőjében. Ennek ellenére szervezők valamiért úgy döntöttek, hogy a magyar független, vagy épp ellenzékinek, netán baloldalinak, liberálisnak kikiáltott sajtó munkatársai nem lehetnek jelen, s tudósíthatnak az eseményről. Így a 168 Óra tudósítója sem kapott engedélyt, elutasították regisztrációnkat, ugyanakkor

lapunk egy olvasója felajánlotta: átadja a helyét.

Már csak azért is, hogy egy radikális sajtószabadság-párti szavait a szabad, vagy szabadságot remélő sajtó munkatársai is idézhessék a széles nyilvánosságnak.

Fotó: Biró Marianna

A regisztrációnk elutasításakor a szervezők helyhiányra hivatkoztak, ami sántított egy kicsit, egyrészt mert újságírót rendezvényről emiatt sem lehet kitiltani, másrészt pedig kezdés után tíz perccel még mindig volt szabad szék az előadóteremben,ami persze az előadásra megtelt.

Fotó: Biró Marianna

A Donald Trump elnökké választásában kulcsszerepet játszó másik vezéralak, Steve Bannon szerdán lépett fel Budapesten a Várkert Bazárban. az ő előadását élőben akarták közvetíteni, de a YouTube ezt az élő közvetítést letiltotta, mert a szervezők elfelejtettek jogdíjat fizetni a műsorszünetben használt zenék után. Élő videós közvetítés most nem lesz, és azt csak remélhetjük, hogy a szervezők fizettek jogdíjat, mert egy esetleges per sokba kerülhet nekik. A Bálnában hallottuk felcsendülni a Doorstól a Light My Fire-t, a Tankcsapdától a Legjobb Méreget és szólt Queen is. Aztán lekapcsolták a villanyt, fotózni pedig nem lehet. Ekkorra már teljesen megtelt a terem. Yiannopulos előadásáról új cikket fogunk írni, a végéig feszülten figyelünk.

Fotó: Biró Marianna

És hogy valóban fontos-e egy sokak szerint szélsőjobboldali politikai médiaprovokátor szerepeltetése?

A rendezvénynek a közalapítvány saját honlapot is készített, ahol Yiannopoulosról egészen pozitív, méltató hangnemben írnak.

„A New York Times bestseller szerzője, díjnyertes újságíró, és a legkeresettebb előadó az amerikai egyetemi kampuszokon. Radikális szólásszabadságpárti (ahogy önmagát nevezi: „free speech fundamentalist”), és – köszönhetően szenvedélyes szellemességének, valamint annak, hogy kérlelhetetlenül veszi védelmébe a nyugati civilizációt – konzervatív ikon.”

A honlap szerint Yiannopoulos készen áll arra, hogy „meghódítsa Magyarországot a liberális establishmenttel szembeni kompromisszummentes kiállásával, és arra, hogy a kulturális háborúban, melynek egyik élharcosa, új csatateret nyisson”.

Az eredeti tervek szerint január végén Budapestre látogatott volna a világhírű újságíró, Donald Trump amerikai elnök egyik legnagyobb támogatója, aki szélsőséges, provokatív kijelentéseiről és performanszszerű megjelenéséről ismert. Az előadásának helyet adó konferenciát Schmidt Mária közalapítványa szervezi, a botrány után először az előadók listáját tüntették el, majd az egész esemény átkerült a választások utánra. Milo neve ismét feltűnt, s szinte természetes, hogy ez ismét felkeltette a sajtó érdeklődését.


Fotó: YouTube

Csak leírást, nem pedig elemzést kísérlünk meg adni Milo Yiannopoulosról, a médiaszemélyiségről. Mert ez a jelző legalább igaz a születési nevén Milo Hanrahan, írói álnevén Milo Andreas Wagnerként publikáló brit politikai kommentátorra, a bloggerre, újságíróra és szerzőre, a Breitbart News volt főszerkesztőjére.

Yiannopoulos magát „kulturális libertariánusnak” tekinti, kritizálja egyebek között a feminizmust, az Iszlámot, a politikai korrektséget, a társadalmi igazságosság eszméjét.Nagy-Britnniában született és nőtt fel, a Canterburyben található Simon Langton Grammar School for Boys fiúiskolában tanult, ám eltanácsolták onnan,majd a Manchesteri Egyetem hallgatója lett, de az egyetem elvégzése előtt otthagyta az intézményt és a Wolfson Collegeben angol szakos hallgató lett, ám 2010-ben otthagyta ezt az intézményt is. Munkavállalói vízummal él az Egyesült Államokban, ahol először tech-újságíróként, majd pedig médiaprovokátorként, gyakran szélsőjobboldalinak bélyegezve, de leginkább a provokátori szerepben tetszelegve szerzett világhírnevet.

Fotó: Biró Marianna

Yiannopoulos legnagyobb „értéke” ugyanis talán az, hogy Donald Trumpot támogatja, emellett nyíltan vállalja homoszexualitását. Gyakorló római katolikus, ám korántsem ítéletmentes, vagy épp lojális egyházával szemben. Egy apácás Facebook-bejegyzéséhez például azt is hozzáteszi: „Csak két dolgot szoktam csinálni térden állva. Boldog karácsonyt, emberek!”

Yiannopoulos gyakran írt olyan cikkeket, ami miatt nőgyülőlettel vádolták meg. A Breitbartban megjelent egy cikke, aminek a címe „A fogamzásgátlás a nőket taszítóvá teszi és megbolondulnak tőle” (Birth Control Makes Women Unattractive and Crazy). A cikkben azt állította, hogy a „fogamzásgátló tabletták miatt a nők hisztérikusak, szexuálisan túlfűtöttek lesznek és elhíznak”.

Yiannopoulos nyíltan vállalja homoszexualistását, 2017. szeptemberében házasodott össze az afroamerikai barátjával Hawaiion. Talán a legnagyobb port, politikai aktivizmusával együtt is éppen ezzel verte fel, hiszen korábban az állította, hogy „a meleg jogok meghülyítettek minket” és szerinte a melegeknek „el kéne bújnia”. Úgy jellemezi a melegeket, mint „aberráltak”, és hogy „melegnek lenni egy olyan választott életmód, amely a (melegeknek) fájdalmat és boldogtalanságot okoz”.

Ennek kapcsán 2017-ben kritizálta Ferenc pápát a liberalizmusa miatt, hogy a melegek legyenek nyíltak, amire válaszként Yiannopoulos azt mondta, hogy „fogja be a száját”. Egy interjúban megismételte korábbi állítását, mely szerint a homoszexualitás betegség, és elítéli a klérus azon tagjait is, akik arra törekednek, hogy a katolikus egyház hozzáállása változzon ez ügyben.

Nem a katolikus egyházfőt érintő kritikája, hanem még korábbi botrányokozása volt az, ami miatt 2016. július 19-én felfüggesztették a Twitter-fiókját. Yiannopoulos szerint ugyanis ha valaki egy szexuálisan érett tizenhárom éveshez vonzódik, az nem pedofília. A beszélgetés során ezután valaki azt mondja, hogy katolikus papok molesztálnak időnként így gyerekeket. Erre Yiannopoulos ironikusan úgy válaszolt, hogy egy lelkész épp hogy segítette fejleszteni a szexuális képességeit. Az idézett New York Times cikk szerint a felvételt egy konzervatív csoport, a Reagan Battalion szivárogtatta ki, és több republikánus szervezet is elítélte Yiannopoulos szavait. 

A botrány részben tönkretette addigi karrierjét, könyvének kiadója szerződést bontott vele, ő maga pedig felmondott a Breibart portálnál. Milo persze azt mondta, félreértették őt, nem védte a gyerekbántalmazást, és ő maga is áldozat volt, s előadási ezután is teltházat generáltak. Szerinte csupán brit szarkazmusa miatt értették félre, és azért, mert direkt így vágták össze a szavait. A magyarázkodás sokakat nem, másokat meghatott, ám a Milo-jelenség nem lett kevésbé megosztó.

Mindennek ellenére, úgy tűnik, a médiaszemélyiség még most is sokak számára vonzó, előadásmódja, értékítéletei pedig egy magát hagyományos kereszténydemokratának beállító politikai hatalom számára is fontosak. 

Szinte természetes, hogy kíváncsiak vagyunk rá, miért.