Schiffer: A techcégek önkényesen kapcsolták le Trump közösségi oldalait

Az LMP egykori társelnöke szerint a techcégek puccsot indítottak a demokrácia ellen.

2021. január 18., 12:15

Szerző:

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokra figyelt a világ: az elektori voksok végső összesítésekor Donald Trump hívei megrohamozták az amerikai törvényhozás, a Capitolium épületét. A közösségi oldalak felbújtással, lázítással vádolva az elnököt, felfüggesztették Trump Twitter- és Facebook-fiókját. Jogos fellépés vagy a szólásszabadság csorbítása? – A Pesti Hírlap Schiffer András jogászt kérdezte.

„Ahogy már 2015-ben, a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) kapcsán is elmondtam: a techcégek és az óriásvállalatok puccsot indítottak a demokráciák ellen. A regnáló amerikai elnök letiltása csupán azt bizonyítja, hogy ez a puccskísérlet felgyorsult” – mondta az LMP egykori társelnöke, parlamenti frakcióvezetője.

Schiffer szerint a techcégek teljes mértékben önkényesen jártak el ebben az esetben is, ahogyan az már sokszor megtörtént. „Ez az eset egy lófej mindannyiunk ágyában, ami megmutatja, hogy a világot jelenleg uraló techcégek jogállami biztosíték nélkül bárkit lekapcsolnak. Ha ezt megtették az amerikai elnökkel, akkor bárkivel megtehetik, aki éppenséggel nem alkalmazkodik a platformok alapelveihez, ehhez nincs szükségük bírósági döntésre.” 

A jogász elmondta: nyáron mindenki láthatta azt a kampányt, amelyben az olyan óriásmárkák, mint a Nike vagy a Starbucks bojkottal fenyegette meg a platformszolgáltatókat, amennyiben azok nem lépnek fel kellő mértékben az álhírek és a gyűlöletbeszéd ellen. A figyelmeztetést pedig láthatóan komolyan vették szolgáltatók, ugyanis az óriáscégek befizetéseiből élnek, és üzleti logika mentén gondolkodnak. Schiffer András szerint veszélyes precedenst teremthet az amerikai elnök letiltása, ugyanis ezután fennáll a veszélye, hogy bárkit eltüntethetnek a közösségi médiából. „Amelyik politikus a 21. században nincs jelen a közösségi platformokon, az nem létezik, és az általa képviselt nézetek is megszűnnek létezni” - fogalmazott Schiffer.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.