Reuters Intézet: A 168 Óra a legmegbízhatóbb hírforrások egyike Magyarországon

2020. június 19., 16:35

Szerző:

A legmegbízhatóbb hírforrások egyike a 168 Óra Magyarországon – derült ki az Oxfordi Egyetemen működő Reuters Intézet kutatásából, amelyet a hvg.hu szemlézett. Az intézet immár ötödik éves jelentését adta ki, amelyben átfogó képet nyújt a világ 40 országának médiapiacáról. A 2020-as adatok szerint lapunk az 5. legmegbízhatóbb hírforrás, a lista első öt helyezettje pedig így néz ki:

  • 1: HVG
  • 2: RTL Klub
  • 3: Index
  • 4: 24.hu
  • 5: 168 Óra

 

A listát átnézve cseppet sem meglepő, hogy a kormány médiumai a lista alsó felében találhatóak. Ugyanakkor a kormány által "fake news"-oknak bélyegzett termékek rendre a lista elején végeznek.

A HVG megemlíti, a Magyarországról szóló fejezetben általános értékelésként megállapítják: a kormányzat az állami hirdetési költések irányításával, a közmédia ellenőrzésével, illetve a kritikus újságírók elleni lejárató kampányokkal helyezte az utóbbi években mind nagyobb nyomás alá a független médiapiacot. Ennek dacára az adatok azt mutatják, hogy

a digitális térben a független újságírás iránt mutatkozik inkább igény,

miközben a közösségi média olyan platformjai, mint a Facebook és a YouTube szintén gyakorta válnak a hírek fogyasztásának fő eszközeivé.


Természetes óriási megtiszteltetés egy ilyen összesítésben, ilyen társaságban szerepelni. Olvasóink bizalmát köszönjük és továbbra is igyekszünk, hogy megszolgáljuk azt.