Rusvai: Most a fiatalabbak vannak inkább veszélyben

A víruskutató szerint a második dózis kitolásával, a részlegesen immunizált közösségekben „menekülőmutánsok” alakulhatnak ki, de ez most nem számít.

2021. március 7., 11:05

Szerző:

Rusvai Miklós szerint most azért vannak inkább veszélyben a fiatalabbak, mert egyrészt az idősek már többnyire megkapták a védőoltásokat, az itthon jelenleg terjedő brit és dél-afrikai mutánsok pedig jobban fertőznek és több szövődményt okoznak, mint a korábbi variánsok. A víruskutató erről az M1 Vasárnap reggel című műsorában beszélt, amelyet a 444.hu szemlézett.

Rusvai szerint annak, hogy változtattak az oltási terven, és a két vakcinálás közti időt kitolták a maximumra, az az oka, hogy minél több ember megkaphassa az első dózist, ugyanakkor ennek némi kockázata is van: a tapasztalatok szerint a részleges immunitású közösségekben gyorsabban alakulnak ki mutációk. 

Kiemelte ugyanakkor, hogy ez csupán hosszú távú kockázat, jelenleg a rövid távú problémákat kell megoldani, és minél több embert beoltani. A későbbiekben ráérünk azzal foglalkozni, hogy kialakultak-e az úgynevezett menekülőmutánsok - mondta Rusvai.

Arra a kérdésre, hogy mi az az átoltottsági szám vagy arány, amivel már számottevően lehet lassítani a fertőzés terjedését, azt mondta, hogy „az átimmunizáltságnak el kéne érnie a 70 százalékot, ami hétmillió embert jelent”.

Ebbe beleszámít az a körülbelül 1-1,5 millió magyar, aki már elkapta a koronavírust. Hozzátette, hogy ha még egymillióan megkapják az oltást, akkor is még csak kétmillió emberről beszélhetünk, akik némiképp vagy teljes egészében védettek. „Még legalább ugyanennyit vagy kétszer ennyi embert kelle immunitásban részesíteni.” 

A dél-afrikai variánsról elmondta, hogy a már meglévő vakcinák segítik majd az újak előállítását, amik ez ellen a mutáció ellen is jobban védenek. Rusvai Miklós korábban lapunknak elmondta, meg kell szokjuk a vírus jelenlétét, hiszen még körülbelül ötven évig szükségünk lehet a különböző vakcinákra ellene. 

(Kiemelt kép: MTI | Rosta Tibor)

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.