Rusvai Miklós szerint óriási kockázatot jelenthetnek a hazai telt házas Eb-meccsek

A virológus szerint a nyájimmunitás elérése nincs, de újabb hullámra és új variánsok felbukkanására van esély ősszel. 

2021. június 8., 08:11

Szerző:

Jelenleg bizakodásra ad okot a járványügyi helyzet Magyarországon, ennek azonban keresztbe tehet az indiai mutáns, amit nem ismerünk eléggé ahhoz, hogy kimondhassuk, nem kell tőle tartani – mondta a Portfolio megkeresésére Rusvai Miklós virológus professzor.

A szakember a lapnak kiemelte: az idei nyár még azért is más, mint a tavalyi, mert az elmúlt hetekben megjelent az indiai mutáns Magyarországon. „Ha valóban erős a terjedőképessége, akkor

még egy kicsit rosszabb is lehet a helyzet a nyár folyamán, mint most.”

Rusvai járványhullámra nem számít nyáron, mert ilyenkor visszaszorulnak a légzőszervi megbetegedések a száraz és meleg évszak miatt is, de megemelkedett esetszámok lehetnek.

A virológus szerint lokális megfertőződésekre, esethalmozódásokra számíthatunk nyáron is, főképp ott, ahol zárt térben, maszkhasználat nélkül klímát használnak, és bekerül egy fertőzött a terembe. De az is emelheti az esetszámokat, ha a futball Európa-bajnokságon a telt házas meccsekre bejut a vírus, amit a professzor „óriási kockázatnak nevezett”, de véleménye szerint egy nagy járványhullámot ez sem tudna kiváltani a nyár folyamán, éppen az időjárási viszonyok miatt.

A nyájimmunitás küszöbértéke az indiai mutáns esetében 8-8,5 millió fő az országban, amit Rusvai szerint nem értünk még el. „Ma már kevésbé valószínű, hogy meglegyen a 6 millió beoltott Magyarországon, de talán elérjük majd az 5,5 milliót, miközben a legtöbben 1,5-2,5 millió közé teszik a fertőzésen átesettek számát, ez azonban nem két külön halmaz, de senki sem tudja megmondani, hogy mekkora az átfedés” – fogalmazott.

Kiemelte, ráadásul a fertőzésen átesetteknek csökkenni fog őszre az ellenanyagszintje, és tudjuk, hogy akár kétszer vagy háromszor is el lehet kapni a fertőzést. De csökken az ellenanyagszintje az oltottaknak is, így véleménye szerint 3. dózist, vagyis emlékeztető oltást kell adni az embereknek talán már ősszel, de legkésőbb télen.

Rusvai szerint az nem kérdés, hogy lesznek új koronavírus-variánsok ősszel, mert ez biztos.

A kérdés az, hogy ezek fertőzőképesebbek lesznek-e, súlyosabb megbetegedéseket okoznak-e, illetve megváltozik-e a vírus tüskefehérjéje, amelyre az oltások többségét kifejlesztették.

Korábban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: „Ott, ahol ilyen magas a koronavírus elleni átoltottság, mint Magyarországon, nem fog bekövetkezni negyedik hullám.” Ugyanebben az interjúban Merkely azt is mondta, hogy nem érdemes az ellenanyagszintet magánellátás keretében méretni, mert az „nem is alkalmas semmire”.